AVDEJEVKA JE PALA, HITNO SE OGLASIO ZELENSKI! Predsednik Ukrajine priznao: ''Ne možemo da zaustavimo ruske snage'' - formiraju se nove linije odbrane!

Autor:

Svet

17.02.2024

10:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Ukrajine, Volodimir Zelenski, potvrdio je na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji da su Oružane snage Ukrajine donelE odluku o povlačenju trupa iz Avdejevke, odajući priznanje ovoj logičnoj odluci u cilju zaštite života Ukrajinaca.

AVDEJEVKA JE PALA, HITNO SE OGLASIO ZELENSKI! Predsednik Ukrajine priznao: ''Ne možemo da zaustavimo ruske snage'' - formiraju se nove linije odbrane!

Foto: Tanjug/AP, Profimedia, east2west news / WillWest News / Profimedia

Zelenski je naglasio da je odluka da se povuku iz Avdejevke fer i profesionalna, s fokusom na spasavanje života svojih građana.

To je fer i profesionalna odluka da se spasu životi Ukrajinaca. To je ispravna odluka, da ne bismo bili opkoljeni, doneta je odluka da se povučemo na druge linije - rekao je Zelenski.

Istakao je da je ova odluka doneta kako bi se izbeglo opkoljavanje, te je planirano povlačenje na druge linije. Oružane snage Ukrajine, koje su bile okružene ruskim snagama, dobile su naređenje o povlačenju iz strateški važnog grada.

Glavnokomandujući ukrajinskih trupa, Aleksandar Sirski, saopštio je odluku o povlačenju Oružanih snaga iz Avdejevke putem Fejsbuka, naglašavajući da je to donešeno na osnovu operativne situacije.

Sirski je istakao da su vojnici ispunili svoju vojnu dužnost, nanoseći značajne gubitke ruskim vojnim jedinicama u ljudstvu i tehnici.

- Na osnovu operativne situacije oko Avdejevke odlučio sam da povučem naše jedinice iz grada i pređem u defanzivu - napisao je Sirski na Fejsbuku.

- Učinili su sve da unište najbolje ruske vojne jedinice i naneli su neprijatelju značajne gubitke u ljudstvu i tehnici. Preduzimamo mere za stabilizaciju situacije i očuvanje položaja. Životi vojnog osoblja su najveća vrednost. Avdejevku ćemo ipak vratiti - odao je on, pišu RIA Novosti.

Ovo povlačenje iz Avdejevku predstavlja značajnu promenu na liniji fronta dužine preko 1.000 kilometara od kada su ruske trupe zauzele Bahmut u maju 2023. godine.

Grad Avdejevka, severno predgrađe Donjecka, imao je ključnu ulogu kao ukrajinska tvrđava koja je poslednjih godina bila osnova za napade na proruske snage. Očekuje se da će prelazak Avdejevke u ruke ruskih snaga imati ozbiljne posledice na dinamiku konflikta u regionu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading