REVOLUCIONARNA ''NEURONSKA MREŽA'' Ruski dronovi - noćna mora za zapadne tenkove: bespilotne letelice obogaćene novim sistemom za prepoznavanje meta!

Autor:

Svet

17.02.2024

09:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ruski naučnici su nedavno predstavili inovativnu tehnologiju koja će pokrenuti revoluciju u prepoznavanje i klasifikaciju neprijateljske opreme i vojne tehnike, prenose RIA Novosti.

REVOLUCIONARNA ''NEURONSKA MREŽA'' Ruski dronovi  - noćna mora za zapadne tenkove: bespilotne letelice obogaćene novim sistemom za prepoznavanje meta!

Foto: www.profimedia.rs

Ova tehnologija, poznata kao "neuronska mreža" sa oznakom NAKA, biće implementirana na bespilotnim letelicama i namenjena je otkrivanju i razvrstavanju zapadnih sistema, uključujući tenkove "leopard" i borbena vozila pešadije "bredli".

Od početka samostalnosti Rusije, zemlja se posvetila intenzivnom razvoju tehnologije bespilotnih letelica, koristeći domaće komponente i elektroniku.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je istakao da su veštačka inteligencija i kvantna tehnologija ključne oblasti fokusa ruske tehnološke industrije.

Direktor kompanije "Hardberi Rusfaktor", Aleksej German, izjavio je za RIA Novosti da će NAKA omogućiti precizno identifikovanje neprijateljskih vozila i opreme u zoni samoodbrane, uključujući "leoparde", "bredlije" i ostala sredstva.

85 odsto verovatnoće prepoznavanja mete

Ova inovativna tehnologija se oslanja na softver koji funkcioniše kao veštačka neuronska mreža, koristeći video prenose u realnom vremenu sa kamere na nosu letelice. Na ekranu operatera, program označava određenu oblast zelenom bojom, istovremeno prikazujući tekst sa procenom verovatnoće da se radi o određenom tipu vozila ili opreme.

- Na primer, vazduhoplov prenosi video na ekran operatera, a program instaliran na konzoli označava određenu oblast na ekranu zelenom bojom, nakon čega se pojavljuje tekst: postoji 85 odsto verovatnoće da je ovo "leopard" ili "bredli"; a uz tekst se pojavljuju i tačne koordinate označenog objekta - navodi German.

German dodatno objašnjava da se uz tekst pojavljuju tačne koordinate označenog objekta.

Prema njegovim rečima, ova neuronska mreža ima potencijal da se koristi i u civilne svrhe, poput poljoprivrede ili traženja izgubljenih životinja.

Kompanija "Hardberi" je prepoznatljiva po tome što je uspešno konstruisala prvi ruski dron u tiltrotor konfiguraciji - "lovki", čiji eksperimentalni primerak već prolazi testiranja u zoni samoodbrane.

Ovaj uspeh ukazuje na konstantno napredovanje ruske tehnološke industrije u oblasti bespilotnih letelica.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading