AMERIKANCI, NEMA MESTA PANICI! Bajden potvrdio: Nema pretnje po nacionalnu bezbednost - Moskva nije rasporedila oružje...

Autor:

Svet

16.02.2024

23:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Amerike Džo Bajden je izjavio da je Vašington primio informacije o tome da Moskva ima tehničke mogućnosti da rasporedi protivsatelitsko oružje u svemiru, ali nema indicija da namerava da ga upotrebi kao i da nema neposredne nuklearne opasnosti po američki narod, izjavio je američki predsednik Džozef Bajden.

AMERIKANCI, NEMA MESTA PANICI! Bajden potvrdio: Nema pretnje po nacionalnu bezbednost - Moskva nije rasporedila oružje...

Foto: Tanjug/AP

Džozef Bajden

Ovih dana, američki establišment je otkrio razloge zabrinutosti koji su ležali iza nedavne "pretnje po nacionalnu bezbednost", kako je istakao predsednik Džozef Bajden.

Iako je naglasio da nema direktnih nuklearnih pretnji za američki narod ili svetsku populaciju, Bajden je izneo specifične aspekte koji su izazvali pažnju američke administracije.

- Pre svega, s obzirom na ono što Rusija sada radi, ne postoji nuklearna pretnja za američki narod ili bilo koga drugog u svetu. Sve što oni rade ili što će raditi povezano je sa satelitima u svemiru i potencijalnim mogućnostima da im nanesu štetu - izjavio je američki lider.

Dodatno, predsednik Bajden je naglasio da, prema dostupnim informacijama, Rusija nije lansirala protivsatelitsko oružje u svemir i izrazio nadu da se to neće ni dogoditi.

- Takođe, nema dokaza da je Rusija odlučila da ide dalje, odnosno da se bavi nečim u svemiru. Otkrili smo potencijal koji omogućava da se u svemir lansira sistem koji bi teoretski mogao da se bavi nečim što bi nanelo štetu satelitima. To se još nije desilo. I ja se nadam da se to neće ni dogoditi - poručio je predsednik SAD.

Ranije, Bela kuća je obavestila Kongres o "pretnji po nacionalnu bezbednost", koja se odnosi na navodno "protivsatelitsko oružje" koje razvija Rusija.

Kao odgovor na tu situaciju, predsednik Bajden je naložio administraciji da stupi u direktan kontakt sa Moskvom, ističući ozbiljnost situacije i potrebu za dijalogom kako bi se razrešile sve nedoumice, piše Sputnjik.

Ova najava otvara pitanja o budućnosti svemirskih aktivnosti i odnosa između Vašingtona i Moskve u ovom domenu bezbednosti.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading