SAD, BRITANIJA I FRANCUSKA SU VEĆ UPOZORENE Lavrov: Slanje aviona F-16 Ukrajini smatraćemo za DIREKTNU NUKLEARNU PRETNJU Zapada!

Autor:

Svet

13.07.2023

12:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Rusija će slanje aviona F-16 u Ukrajinu posmatrati kao direktnu nuklearnu pretnju Moskvi, upozorava Sergej Lavrov.

SAD, BRITANIJA I FRANCUSKA SU VEĆ UPOZORENE Lavrov: Slanje aviona F-16 Ukrajini smatraćemo za DIREKTNU NUKLEARNU PRETNJU Zapada!

Foto: Tanjug/AP/Printscreen

Sergej Lavrov žestoko udario na Zapad

Sergej Lavrov je rekao da je Rusija privatno upozorila SAD, Britaniju i Francusku na velike rizike planiranog poteza da se Kijevu daju napredni ratni avioni.

On je nagovestio da bi upotreba F-16 – za koji se ukrajinski piloti sada obučavaju – mogla dovesti do toga da Putin iskoristi taktičko nuklearno oružje .

„Obavestili smo nuklearne sile, Sjedinjene Države, Britaniju i Francusku, da Rusija ne može da ignoriše sposobnost ovih letelica da nose nuklearno oružje. Ovde neće pomoći nikakva uveravanja.“

Upozorenje Lavrova dolazi uprkos tome što Zapad negira da će isporučivati nuklearno oružje Ukrajini.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

Lavrov je rekao: „U toku borbenih dejstava naši vojnici neće da razmišljaju da li je svaki pojedini avion ovog tipa opremljen za isporuku nuklearnog oružja ili ne. Samu činjenicu da ukrajinske oružane snage imaju takve sisteme smatraćemo pretnjom sa Zapada u nuklearnoj sferi".

On je upozorio: „SAD i njihovi NATO sateliti stvaraju rizike od direktnog oružanog sukoba sa Rusijom, a to je bremenito katastrofalnim posledicama. Uslovi za rusku upotrebu nuklearnog oružja jasno su definisani u našoj vojnoj doktrini. Oni su dobro poznati i neću ih ponavljati".

SAD i njeni saveznici mogli bi da isporuče avione F-16 Ukrajini u narednim mesecima.

Ministar spoljnih poslova je naveo da NATO – koji je u sredu završio samit u Viljnusu – „dosledno snižava prag za upotrebu sile i izgrađuje nuklearne kapacitete u vojnom planiranju“.

On je u intervjuu za Lenta.ru naveo da se „organizacija potpuno vratila hladnoratovskim šemama... na osnovu ideologije... deli svet na demokratije i autokratije“.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading