NATO IZBEGAO RAT, KIJEV DA SE ZADOVOLJI ONIM ŠTO JE DOBIO: Mađarski ministar spoljnih poslova ISKREN o članstvu Ukrajine - nema poziva

Autor:

Svet

12.07.2023

13:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto izjavio je danas da je NATO uspešno izbegao pretnju eskalacije rata, pošto Ukrajina nije dobila ni poziv ni raspored za ulazak u NATO dok ne ispuni sve neophodne uslove.

NATO IZBEGAO RAT, KIJEV DA SE ZADOVOLJI ONIM ŠTO JE DOBIO: Mađarski ministar spoljnih poslova ISKREN o članstvu Ukrajine - nema poziva

Foto: Tanjug/AP

Kako se navodi u saopštenju ministarstva, Sijarto je pozdravio "pobedu odgovornosti", dodajući da će Ukrajina morati da se zadovolji sa "skromnim rezultatom u odnosu na određena očekivanja".

Sijarto je rekao da je jedini napredak postignut u odnosima Ukrajine i NATO-a na samitu odluka da se Komisija NATO-Ukrajina unapredi u Savet NATO-Ukrajina.

"Osećaj odgovornosti je pobedio, a NATO je zauzeo odgovoran stav. Zemlja u ratu ne može da postane članica NATO-a jer proširenje Alijanse mora da ojača, a ne da naškodi njenoj bezbednosti", upozorio je Sijarto, tvrdeći da bi prijem Ukrajine u NATO rizikovao da NATO uvuče u oružani sukob.

Sijarto je rekao da kandidatura za prijem u NATO nije imala ni "zaobilaznicu" ni "prečicu" jer Ukrajina nije dobila poziv ili raspored za pridruživanje Alijansi.

„Nema poziva, tako da ne postoji ni raspored za Ukrajinu, i mislim da je to bila jedina odgovorna odluka koju je NATO mogao da donese u trenutnoj situaciji“, rekao je on.

Ukrajina i dalje mora da priprema godišnje nacionalne planove koji uključuju političke reforme kao što su izmene zakona o pravima manjina, rekao je on, ističući da je NATO „zajednica zasnovana na vrednostima, kao i odbrambeni savez“.

Mađarski ministar je takođe dodao da NATO ne bi trebalo da postane "antikineska organizacija", dodajući da taj savez nije formiran protiv Kine, niti su trenutne operacije usmerene protiv Kine. 

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
kive

12.07.2023 17:32

Jer za druugoo, treba imat m^uda.