ZASTRAŠUJUĆI PODACI - PORAZ ZA ČOVEČANSTVO! UN upozoravaju: U Gazi akutno neuhranjeno PET odsto DECE, mlađe od PET godina!

Autor:

Svet

15.02.2024

22:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ujedinjene nacije (UN) su saopštile danas da je pet odsto dece mlađe od pet godina u Gazi trenutno suočeno sa akutnom neuhranjenošću nakon višemesečne invazije Izraela na ovu palestinsku enklavu.

ZASTRAŠUJUĆI PODACI - PORAZ ZA ČOVEČANSTVO! UN upozoravaju: U Gazi akutno neuhranjeno PET odsto DECE, mlađe od PET godina!

Foto: Tanjug/AP Photo/Mohammed Hajjar

Medicinski radnici su sproveli merenja obima nadlaktica dece koristeći plastične trake kako bi utvrdili znake gubitka mišićne mase, ističući ozbiljnost situacije u Gazi nakon serije izraelskih napada, navodi agencija Rojters.

Prema izveštajima, jedna devojčica starosti dve i po godine pokazuje znakove ozbiljne neuhranjenosti, sa sitnim rukama i opuštenom kožom, dok je njena težina opala sa 11 kilograma pre sukoba na svega sedam kilograma sada.

Britanska agencija prenosi izjavu zabrinute majke, Hane Tabaš, koja ističe da je situacija njene ćerke postala još teža nakon što su morali da napuste svoj dom u Kan Junisu i pronađu utočište u Rafi, gde milion ljudi spava u improvizovanim skloništima.

Prema početnim podacima Humanitarne kancelarije UN (OCHA), pet odsto dece mlađe od pet godina u Gazi trenutno je akutno neuhranjeno. Doktor Muhamed Abu Sultan, član Medglobal tima koji sarađuje sa UNICEF-om, naglašava da loši zdravstveni uslovi i nedostatak adekvatne hrane uzrokuju široko rasprostranjenu pothranjenost.

Humanitarne agencije optužuju Izrael da ometa isporuku pomoći u Gazi, tvrdeći da je vojska sprečila distribuciju izvan južnih oblasti oko Rafe. Veruje se da je situacija sa glađu znatno gora u severnim oblastima gde je pristup humanitarnoj pomoći otežan.

Izrael je, s druge strane, negirao bilo kakva ograničenja za ulazak humanitarne pomoći u Gazu, pripisujući probleme distributivnim kapacitetima UN. Međutim, svedočanstva sa terena ukazuju na hitnu potrebu za međunarodnim angažmanom kako bi se obezbedila neophodna pomoć onima koji su najviše pogođeni ovom humanitarnom krizom.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading