REKAO SAM MU DA SE NOSI! Posinak generala Sirskog koji je poreklom RUS otkrio ISTINU O NJEMU! Evo ko zaista sada predvodi Ukrajince u ratu

Autor:

Svet

13.02.2024

13:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pre unapređenja, Sirski je bio najviši komandant kopnenih snaga armije. Mnogi ga smatraju proizvodom sovjetske vojne doktrine, koja sledi ratni cilj bez obzira na sopstvene žrtve

REKAO SAM MU DA SE NOSI! Posinak generala Sirskog koji je poreklom RUS otkrio ISTINU O NJEMU! Evo ko zaista sada predvodi Ukrajince u ratu

Foto: EPN/Newscom / Newscom / Profimedia, youtube.com/antonsirsky

Aleksandar Sirski imenovan je za novog načelnika ukrajinskih oružanih snaga nakon što je predsednik Volodimir Zelenski ove sedmice promenio vojni vrh i smenio Valerija Zalužnog.

Pre unapređenja, Sirski je bio najviši komandant kopnenih snaga armije. Mnogi ga smatraju proizvodom sovjetske vojne doktrine, koja sledi ratni cilj bez obzira na sopstvene žrtve.

Porodica novog načelnika ukrajinskog generalštaba Aleksandra Sirskog pocepala se po političkoj liniji.

Anton Sirski, posinak novog ukrajinskog načelnika generalštaba, sad živi u Sidneju. On kaže da je porodica prekinula svaki kontakt sa Sirskim, pa i njegov polubrat, generalov sin.

"On je apsolutno Rus poreklom i rodio se u Rusiji, a početkom rata 2014. komandovao je ukrajinskim odredima čiji je zadatak bio da pucaju u one koji beže", rekao je Anton.

Prema njegovim rečima, general je zasnovao novu porodicu, a stara se ne pominje ni u jednom dokumentu, čak ni u Vikipediji.

"On je odgovarao za veze s NATO i putovao je na zapad s devojkama koje su mu bile prevodioci. Jednoj od njih je napravio dete i kasnije je oženio", kaže generalov posinak.

Međutim, Anton tvrdi da je Sirskom vojna karijera preča od svega.

"On je završio tri vojne škole. U suštini je karijerista. Napredovao je jer je pametan, ali nije uzimao mito, zato i nije postao ministar. Poznavao je sve ukrajinske predsednike poslednjih 20 godina, a britanski ambasador mui je poklonio sablju", kaže Anton Sirski.

On priznaje da mu je poočim bio uzor, jer ga je smatrao pametnim čovekom. Međutim, odnos se promenio kada je general zaboravio svoje ruske korene radi karijere u ukrajinskoj vojsci.

"On je od početka razumeo šta se događa i kako će se sve završiti. Ali mu je karijera bila najvažnija, jer mu novac ne smrdi.  Kad je počeo rat 2014. pokušali smo svi da razgovaramo s njim. On je govorio da izvršava politiku državnog rukovodstva. Nije mu mozak ispran, već je hteo na vrh. E pa, rekli smo mu da se nosi", kaže Anton.

General je po nacionalnosti Rus i rodio se blizu Moskve, gde još žive njegov mlađi brat Oleg i 82-godišnja majka Ljudmila, koja na društvenoj mreži Odnoklasniki deli izjave predsednika Čečenije Ramzana Kadirova, a Vladimiru Putinu šalje čestitke za Dan pobede i najtoplije želje za dobro zdravlje.

Na vest da joj je sin postao komandant ukrajinske vojske Ljudmila je ograničila pristup svom nalogu samo na najbliže rođake i prijatelje, ali je ostalo zabeleženo da je njena omiljena izjava Ramzana Kadirova:

"Mi nikada nećemo dozvoliti da se neko šali s Rusijom."

Ukrajinski časopis Politika države navodi da je Sirski sušta suprotnost Zalužnom.

"Sirski je jedini od generala potpuno bezopasan za Zelenskog. On je Rus i nije uspeo da nauči ukrajinski jezik od 1990, od kada živi u Ukrajini. Pritom, njegova reputacija među oficirima i vojskom ne izaziva uvek oduševljenje", navodi Politika zemlje, ukazujući na velike gubitke u nekoliko operacija u kojima je komandovao Sirski.

U selu Novinki je i brat generala Oleg Sirski, o kom se zna samo da je 2013. osuđen na kaznu 30.000 rubalja, tada oko 1.000 evra, zbog lažne dojave o bombi u tržnom centru. U sudskoj arhivi navedeno je da se Oleg pijan posvađao s čuvarom, pa je hteo da mu se osveti. Policija blokirala tržni centar, ali kontradiverziona ekipa nije našla ništa, pa su ubrzo došli na Olegova vrata. On je donedavno bio aktivan na društvenim mrežama, a na naslovnoj fotografiji je u maskirnoj uniformi s natpisom "volim Rusiju".

Aleksandrov brat ne razgovara sa Sirskim.

"Ne znam ni gde je. Ne znam ništa o njemu. Prošlo je mnogo vremena otkako se preselio u Ukrajinu", rekao je Oleg za TASS.

U burnoj vojničkoj karijeri general Sirski imao je uspone i padove koji su mu doneli tri nadimka: Snežni Leopard, General 200 i Kasapin. 

Navodno su mu nadimak Kasapin dali ukrajinski vojnici koji su po svaku cenu branili Bahmut. Prema proceni pokojnog šefa "Vagnera" Jevgenija Prigožina, tad je poginulo, ranjeno, nestalo i zarobljeno oko 65.000 ukrajinskih vojnika. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading