NOVI PRIVREDNI KOLAPS U NEMAČKOJ! Crni dani za ceo esnaf: Do kraja godine na 1.500 lokala katanac - ovi ugostitelji će platiti najskuplji ceh!

Autor:

Svet

11.02.2024

22:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Šiša barovi u najmoćnijoj ekonskoj državi Evrope suočavaju se sa ozbiljnim izazovima, a Savez udruženja proizvođača duvana za vodene lule Nemačke iznosi zabrinjavajuće prognoze - do kraja godine, svaki treći nargila kafe mogao bi biti zatvoren.

NOVI PRIVREDNI KOLAPS U NEMAČKOJ! Crni dani za ceo esnaf: Do kraja godine na 1.500 lokala katanac - ovi ugostitelji će platiti najskuplji ceh!

Foto: Shutterstock

Ova vest dolazi u vreme kada je pušenje nargile (vodene lule) decenijama bilo popularno u Nemačkoj, sa preko 5.000 šiša barova širom zemlje.

Promene u stavovima građana postale su očigledne, a najnoviji propisi o pakovanju, koji su stupili na snagu sredinom 2022. godine, ostavili su dubok trag. Udvostručena cena duvana za nargilu izazvala je razorni efekat na duvansku industriju, primoravajući mnoge potrošače da razmotre svoje navike.

Folke Rega, direktor Saveza udruženja proizvođača duvana za vodene lule, upozorava da bi uskoro trećina ovih lokala mogla da zatvori svoja vrata.

- Ako se propis ne ukine trećina svih nargila kafea u Nemačkoj mogla bi da bude zatvorena do kraja godine - istakao je direktor Saveza udruženja proizvođača duvana za vodene lule.

Pušenje nargile u Nemačkoj je godinama bilo moderno i otvaralo se sve više šiša barova, međutim, sada se raspoloženje građana menja, piše Feniks magazin.

Najnoviji propisi o pakovanju, koji su stupili na snagu sredinom 2022. godine, otprilike su udvostručili cenu duvana za nargilu s razornim učincima za duvansku industriju.

Umesto kupovine skupljeg, legalnog duvana, sve se više potrošača okreće opasnim proizvodima na crnom tržištu i sve više puše kod kuće umesto u kafićima.

''Privredni bolesnik Evrope''

Podsetimo, ekonomija Nemačke je u problemu, što se videlo još u 2023. godini, i to na više nivoa, od masovnih otpuštanja preko zatvaranja donedavno najrazvijenijih fabrika, enormnih cena stanovanja pa do "rupa" u državnom budžetu.

Naslovi da je najbogatija ekonomija na Starom kontinentu postala "ekonomski bolesnik Evrope" i "korača na rubu recesije" punili su novinske stupce u protekloj godini. Od masovnih otpuštanja preko zatvaranja donedavno najrazvijenijih fabrika, enormnih cena stanovanja pa do "rupa" u državnom budžetu - u Nemačkoj su se na više nivoa tokom godine na izmaku javljali problemi.

Jedna od spornih situacija jeste i budžet za narednu godinu, koji još nije određen. Sporno je 60 milijardi evra koje je koalicijska vlada Olafa Šolca prebacila iz fonda za saniranje posledica pandemije u fond za ekološku transformaciju ekonomije. Ustavni sud proglasio je to neustavnim. Zbog rupe u budžetu, sva ministarstva moraju dodatno štedeti.

Na udaru su se našli i nemački poljoprivrednici, koji su zbog odluke vlasti o merama štednje traktorima izašli na ulice i blokirali pojedine pustne pravce. Protest je usledio reakcija na planove Koalicije svetla (Ampel-Koalition) koji predviđaju ukidanje poreskih olakšica za poljoprivredni dizel i oslobođenje od poreza za poljoprivredne i šumske mašine, prenosi nemački Bild.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading