E-CIGARETE MLADIMA PRŽE MOZAK?! Srednjoškolci poludeli za "vejpovima" - proizvođače elektronskih cigareta očekuju PAPRENE KAZNE! (FOTO)

Autor:

Svet

28.07.2023

06:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

FDA izdala upozorenje, proizvođači e-cigareta na udaru paprenih kazni.

E-CIGARETE MLADIMA PRŽE MOZAK?! Srednjoškolci poludeli za "vejpovima" - proizvođače elektronskih cigareta očekuju PAPRENE KAZNE! (FOTO)

Foto: Izvor: Unsplash/Grav

Američka uprava za hranu i lekove izdala je u četvrtak upozorenja nekolicini distributera e-cigareta zbog prodaje i distribucije neovlašćenih proizvoda e-cigareta koji su koji su postali pomama među tinejdžerima.

- Svi brendovi navedeni u ovim pismima upozorenja identifikovani su najpopularnije e-cigaretame među omladinom u SAD - navodi FDA u saopštenju za medije, kao što su Elf Bar/EB Design, Esco Bars i Puff Mak.

Agencija kaže da su kompanije ABS Distribution, EC Suppli i Easi Vholesale distribuirale proizvode koji nemaju dozvolu za promet, što je u suprotnosti sa Federalnim zakonom o hrani, lekovima i kozmetici.

- FDA je posvećena tome da kontroliše proizvodnju e-cigareta čija se popularnost masovno širi, uključujući niz različitih naučnih sredstava opremljenih da brzo identifikuju proizvode koji mladi aktivno koriste - kaže dr Brajan King, direktor FDA Centra za duvan proizvode - navodi se u saopštenju.

Agencija je od januara izrekla 15 građanskih novčanih kazni protiv proizvođača zbog ilegalne prodaje e-cigareta, navodi agencija. Novi duvanski proizvodi moraju da dobiju marketinšku dozvolu od FDA pre nego što se mogu prodati, a postojećim proizvodima e-cigareta je dozvoljeno da ostanu na tržištu, ali je agencija zatražila od proizvođača da podnesu prijave kako bi ih zadržali tamo.

 

 

Samo 23 proizvoda ili uređaja za elektronske cigarete sa ukusom duvana su do sada dobila dozvolu FDA. Distributeri imaju 15 dana da odgovore FDA sa daljim koracima koje planiraju da preduzmu u ispravljanju i sprečavanju kršenja normi kvaliteta.

- Nadgledaćemo kako bismo osigurali da se ova kršenja pravila ispravljena, a ako nisu, proizvođač je u opasnosti od daljih kazni kao što su građanske novčane kazne, zaplene i sudske zabrane -  kaže Ann Simoneau, direktorka Kancelarije za usklađenost i sprovođenje u okviru Centra za duvanske proizvode, navodi se u saopštenju.

E-cigarete sadrže visoku koncentraciju nikotina, hemikalije koja izazivaju veliku zavisnost i koja posebno može štetiti mozgu adolescenata.

Nedavni izveštaj CDC-a je istakao da je mesečna prodaja jedinica e-cigareta porasla za 46,6% od januara 2020. do decembra 2022, sa 15,5 miliona na 22,7 miliona jedinica.

Preko 2,5 miliona učenika srednjih i srednjih škola koristi e-cigareta, prema Nacionalnoj anketi mladih o duvanu iz 2022.

BONUS VIDEO 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading