PONUDA IZ MOSKVE KOJA SE NE DOBIJA: Putin nudi ubicu čečenskog disidenta, u zamenu za novinara kojeg terete da je američki špijun!

Autor:

Svet

10.02.2024

19:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ruski predsednik Vladimir Putin nedavno je izjavio u intervjuu da bi oslobađanje novinara "Volstrit žurnala" Evana Gerškoviča, optuženog za špijunažu u Moskvi, moglo biti moguće u zamenu za ruskog zatvorenika Vadima Krasikova.

PONUDA IZ MOSKVE KOJA SE NE DOBIJA: Putin nudi ubicu čečenskog disidenta, u zamenu za novinara kojeg terete da je američki špijun!

Foto: Credit: Tucker Carlson Network / BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

Putin je naglasio da se ruske i američke specijalne službe trenutno pregovaraju o ovom slučaju i da su postigle određeni napredak u razgovorima.

On je dodao da se pregovori odvijaju putem specijalnih kanala i izrazio uverenje da se postizanje dogovora čini mogućim.

Foto: Tanjug/AP Photo/Dmitry Serebryakov, file

 

Gerškoviča optužuju da je hteo da dođe do ruskih odbrambenih tajni

Gerškoviča su optužili da je pokušao da dođe do ruskih odbrambenih tajni, dok on i "Volstrit žurnal" odbacuju te optužbe. Američka vlada ga je proglasila nezakonito pritvorenim, a nedavno je produžen njegov pritvor za još dva meseca.

 

 

- Spremni smo da rešimo ovu situaciju, ali postoje određeni uslovi o kojima se trenutno razgovara putem specijalnih kanala. Verujem da možemo postići dogovor - rekao je Putin, naglašavajući da su ruski partneri morali preduzeti recipročne korake.

Rusija i SAD su u prošlosti već postigle dogovore o razmeni zatvorenika visokog profila, uključujući i slučaj američke košarkaške zvezde Britni Grajner. Putin je takođe pomenao i slučaj Viktora Buta, ruskog trgovca oružjem, koji je bio predmet razmene.

 

 

Ubistvo u Berlinu

Vadim Krasikov, osuđen na doživotnu kaznu zatvora u Nemačkoj zbog ubistva čečenskog disidenta, postao je centralna figura u potencijalnoj razmeni. Sud u Nemačkoj je zaključio da su ruske bezbednosne službe pružile podršku Krasikovu u izvršenju ovog zločina, što je izazvalo diplomatske tenzije između Rusije i Nemačke, rezultirajući proterivanjem diplomata iz obe zemlje.

Detalji ubistva koje je Krasikov počinio, objavljeni su u "Volstrit žurnalu". Svedočenja sa suđenja opisuju kako je mirno pucao čoveku u glavu dok su ga posmatrala deca i roditelji, izazivajući gnev i osudu javnosti u Nemačkoj.

Rođeni Kazahstanac, služio u sovjetskoj vojsci

Vadim Krasikov, rođen u Kazahstanu, služio je u sovjetskoj vojsci pre nego što se pridružio elitnim vojnim jedinicama u ruskom ministarstvu unutrašnjih poslova, a kasnije i u FSB. Njegova uloga u ubistvu čečenskog disidenta naglašava njegov značaj za ruske vlasti, piše Blic.

Izjava ruskog lidera o mogućoj razmeni zatvorenika sa Sjedinjenim Američkim Državama ukazuje na tekuće pregovore između ove dve zemlje i nagoveštava mogućnost rešavanja ovih slučajeva uz pomoć međunarodne saradnje.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading