PUTINOV ULTIMATUM! Ko je ruski zatvorenik za koga traži razmenu za novinara 'Volstrit žurnala'?

Autor:

Svet

10.02.2024

18:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Rusija i SAD razmatraju razmenu zatvorenika

PUTINOV ULTIMATUM! Ko je ruski zatvorenik za koga traži razmenu za novinara 'Volstrit žurnala'?

Foto: Credit: Tucker Carlson Network / BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia


Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je u nedavnom intervjuu da bi oslobađanje novinara “Volstrit žurnala” Evana Gerškoviča, optuženog za špijunažu u Moskvi, moglo biti moguće u zamenu za ruskog zatvorenika. Putin je naglasio da ruske i američke specijalne službe pregovaraju o ovom slučaju i da su postigle određeni napredak. On je takođe istakao da su razgovori u toku putem specijalnih kanala i da veruje da se dogovor može postići.

 

 


Slučaj Evan Gerškoviča

Evana Gerškoviča su optužili da je pokušao da dođe do ruskih odbrambenih tajni, dok on i “Volstrit žurnal” odbacuju ove optužbe. Američka vlada ga je proglasila nezakonito pritvorenim, a prošlog meseca je produžen njegov pritvor za još dva meseca.

 

 

- Spremni smo da to rešimo, ali postoje određeni uslovi o kojima se razgovara putem specijalnih kanala. Verujem da se dogovor može da bude postignut - rekao je Vladimir Putin, ističući da su ruski partneri morali da preduzmu, kako je rekao, recipročne korake.

 

 


Razmena zatvorenika visokog profila

Rusija i SAD su u prošlosti već postigle dogovore o razmeni zatvorenika visokog profila, kao što je bio slučaj sa američkom košarkaškom zvezdom Britni Grajner. Putin je pomenuo i slučaj Viktora Buta, ruskog trgovca oružjem, koji je takođe bio predmet razmene.

Ubistvo u Berlinu

Vadim Krasikov je osuđen na doživotnu kaznu zatvora u Nemačkoj zbog ubistva čečenskog disidenta. Sud je zaključio da su ruske bezbednosne službe pružile podršku Krasikovu u izvršenju ovog zločina. Ubistvo je izazvalo diplomatske tenzije između Rusije i Nemačke, što je rezultiralo proterivanjem diplomata iz obe zemlje.

Detalji ubistva

“Volstrit žurnal” je objavio svedočenja sa suđenja Krasikovu koja opisuju kako je on mirno pucao čoveku u glavu dok su ga gledala deca i roditelji. Ovo je izazvalo gnev i osudu javnosti u Nemačkoj.

Značaj Vadima Krasikova

Vadim Krasikov, rođen u Kazahstanu, služio je u sovjetskoj vojsci i kasnije se pridružio elitnim vojnim jedinicama u ruskom ministarstvu unutrašnjih poslova, a potom i FSB-u. Njegova uloga u ubistvu čečenskog disidenta pokazuje koliki značaj ima za ruske vlasti.

 

 

 

 


Putinova izjava o mogućoj razmeni zatvorenika sa Sjedinjenim Američkim Državama ukazuje na tekuće pregovore između ove dve zemlje i mogućnost rešavanja ovih slučajeva putem međunarodne saradnje.

 

 

(BLIC)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading