MAŠINOVOĐE U NEMAČKOJ PREKIDAJU ŠTRAJK: Strogo poverljivi pregovori se nastavljaju!

Autor:

Svet

28.01.2024

08:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Jedan od glavnih zahteva GDL-a je smanjenje radnog vremena na 35 sati nedeljno sa trenutnih 38 sati, uz obezbeđivanje da zaposleni zadrže punu platu.

MAŠINOVOĐE U NEMAČKOJ PREKIDAJU ŠTRAJK: Strogo poverljivi pregovori se nastavljaju!

Foto: shutterstock

Nemački sindikat vozača vozova GDL će prekinuti svoj štrajk ranije nego što je planirano jer pregovori sa državnom kompanijom Deutsche Bahn se nastavljaju, objavile su obe strane u subotu. Četvrti i najduži štrajk u višemesečnom sporu oko plata i radnog vremena počeo je dva minuta posle ponoći u sredu i trebao je trajati do ponedeljka uveče.

Međutim, sindikat je saopštio da će štrajk u teretnom saobraćaju biti obustavljen danas u 18 časova, a u putničkom saobraćaju sutra dva minuta posle ponoći, prenosi Hina pozivajući se na Reuters.

Nastavak pregovora i rani završetak štrajka

- Konačno nastavljamo pregovore - izjavio je Martin Seiler, šef ljudskih resursa u Deutsche Bahn. Ministar saobraćaja Volker Wissing pozdravio je nastavak pregovora i rani kraj štrajka. Obe strane su se složile da pregovaraju narednih pet nedelja i neće biti novih štrajkova barem do 3. marta. Pregovori su strogo poverljivi, a detalji neće biti objavljeni dok se ne završe, dodali su.

Ključni zahtevi i odgovor kompanije

Jedan od glavnih zahteva GDL-a je smanjenje radnog vremena na 35 sati nedeljno sa trenutnih 38 sati, uz obezbeđivanje da zaposleni zadrže punu platu. Deutsche Bahn je odbio to, smatrajući da je previše skupo, i izjavio da bi trebalo zaposliti 10 posto više radnika da popune rupe u vreme kada analitičari upozoravaju na manjak kvalifikovane radne snage.

- DB-ova spremnost da pregovara o smanjenju radnog vremena za smenske radnike od velikog je značaja - dodao je Klaus Veselski.

Uticaj štrajkova širom Evrope

Radnici u transportnom sektoru širom Evrope organizovali su štrajkove za veće plate kako bi se nosili sa posledicama inflacije. Nastavak pregovora i odluka da se štrajk završi ranije nego što je planirano signaliziraju potencijalnu prekretnicu u dugotvornom sporu, pružajući nadu za rešenje koje zadovoljava i sindikat i kompaniju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading