BND RAZBIO SFRJ! ONDA OSNOVAO OVK I TAKO SVE DO DANAS: Dugački pipci nemačke obaveštajne službe decenijama se zlokobno šire po celom regionu

Autor:

Vesti

27.01.2024

18:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ova služba je trenutno najaktivnija u srpskoj južnoj pokrajini, Kurti je, kažu, njihov čovek, a rovare i preko svojih starih saveznika Hrvata.

BND RAZBIO SFRJ! ONDA OSNOVAO OVK I TAKO SVE DO DANAS: Dugački pipci nemačke obaveštajne službe decenijama se zlokobno šire po celom regionu

Foto: Profimedia/Armend Nimani Afp/Christophe Simon

Aljbin Kurt

Obaveštajna agencija Nemačke (BND), tajna služba čije je sedište u Berlinu, ima dugačku istoriju delovanja na ovim prostorima. Mogli bismo nabrajati mnogo toga, ali ćete u okvirima koji prate ovaj tekst pročitati tek ponešto od toga. Ono što je, međutim, važno jeste da je nemačka služba u poslednje vreme i te kako aktivna u odnosu na Srbiju, posebno kada je reč o našoj južnoj pokrajini Kosovu i Metohiji.

Kako za Srpski telegraf kažu izvori iz bezbednosnih struktura, za Aljbina Kurtija se, između ostalog, pretpostavlja (ili, bolje rečeno, zna) da je nemački i britanski čovek, te da je u krugovima u Berlinu i Bonu rado viđen gost. Takođe, nemačka služba poslednjih godina aktivno radi na razbijanju inicijative "Otvoreni Balkan", namećući svoj Berlinski proces, a preko starog saveznika Hrvatske trudi se da podmetne klipove u sve što bi moglo biti dobro za Srbiju i srpske interese.

Činjenice o BND

- Obaveštajna agencija Nemačke neposredno podređena kancelaru

- Sedište u centralnom delu Berlina
- Ima 300 punktova u Nemačkoj i inostranstvu
- Zvanično ima 6.500 ljudi, od kojih su 10 odsto vojnici
- Nepoznat broj tajnih saradnika
- BND je osnovan tokom Hladnog rata 1956, kao obaveštajna agencija Zapadne Nemačke
- Imaju izuzetno blisku saradnju s CIA

Fišer sakrio istinu o Račku da bi NATO bombardovao SRJ

Kada govorimo o istorijatu delovanja BND, jedan od njihovih eksponenata, tadašnji šef diplomatije Nemačke Joška Fišer (inače iz stranke Zeleni, koja je odvajkada, kao i danas, neprijateljski nastrojena prema Srbima i Srbiji) 1999. direktno je doprineo bombardovanju SR Jugoslavije, sakrivši podatke o Račku koje je imao.

Naime, događaj u Račku (16. 1. 1999) bio je konkretan povod za NATO agresiju, a izveštaj međunarodne komisije patologa i forenzičara, pod vođstvom finskog eksperta Helene Rante, potvrdio je sumnju da je Račak bio inscenirana provokacija. Sama Helena Ranta je kasnije potvrdila da su na komisiju "postojali pritisci s raznih strana", ali i da je "u tom periodu instrukcije u osnovi dobijala od nemačkog ministarstva inostranih poslova i da ju je kratko pre konferencije za štampu instruisao nemački ambasador Kristijan Pauls".

Nemačka vlada je otezala s objavljivanjem izveštaja komisije (kasnije je od stotinu stranica objavljena samo skraćena verzija od tri stranice) i počela je s razmeštajem nemačkog kontingenta vojnika i tenkova u Makedoniji u pripremama za vojnu akciju. A

Joška Fišer je, tvrde pojedini nemački publicisti i istoričari, direktno sklonio u fioku pravu verziju izveštaja o Račku iz kog bi se sve jasno videlo. To je učinio samo da bi počelo bombardovanje.

Nemačka služba stvorila terorističku grupu OVK

Republika

Foto: www.profimedia.rs

Pripadnici OVK

Nemački politikolog i istoričar Matijas Kincel opisao je u svojoj knjizi "Put u rat - Nemačka, NATO, Kosovo" da je BND u početku bio ključan u regrutovanju, obuci i naoružavanju terorista OVK. Berlin je, tvrdi on, bacio oko na rudarski kompleks Stari trg, gde su ogromna nalazišta olova, cinka, kadmijuma, zlata i srebra u vrednosti od najmanje pet milijardi američkih dolara u to vreme.

Nemačka je, kako su pisali pouzdani izvori, nakon što je teroristički OVK doživeo slom početkom 1998, preuzela na sebe ponovno uspostavljanje strukture te organizacije, oporavak većeg broja ljudi u Nemačkoj, njihovo obučavanje, pre svega, na teritoriji Albanije, kao i obezbeđivanje finansijera za nabavku naoružanja.

Fljorim Ejupi, ubica Olivera Ivanovića, letom iz Tirane pobegao u Nemačku

Srpski telegraf svojevremeno je objavio pouzdanu informaciju da je srpskog političara s Kosova i Metohije Olivera Ivanovića likvidirao Albanac Fljorim Ejupi. On je tada došao u Kosovsku Mitrovicu iz Nemačke i tamo se i vratio. Evo sažetka te priče...

Fljorim Ejupi je te 2018, neposredno uoči zločina, preko Tirane doputovao na Kosovo i istim putem se vratio nekoliko sati posle zločina. Sve vreme njegovog boravka na KiM, a posebno u Mitrovici, gde je Ivanović likvidiran, Ejupi je imao logističku podršku stranih obaveštajaca i njihovih saradnika na terenu, a mnogi izvori upiru prstom upravo u BND.

Fljorim Ejupi, koji je odgovoran i za podmetanje bombe pod autobus "Niš ekspresa" kod Podujeva 2003, boravio je tada u Nemačkoj. On je, pre toga, misteriozno oslobođen na suđenju za bombaški napad u kojem je poginulo 12 Srba, iako protiv njega postoji mnoštvo dokaza. U međuvremenu je uspeo, podjednako misteriozno, da pobegne (nestane) iz baze Bondstil na KiM.

- Ejupi je odgovoran za još nekoliko atentata na Kosovu. U početku je bio deo plaćeničke ekipe Kadrija Veseljija, ali su ga potom u potpunosti preuzele strane službe.

Ejupi je sleteo na aerodrom "Rinas" u Tirani iz Nemačke pre ubistva Ivanovića, kretao se prema Kosovu, došao tamo, ubrzo napustio tu teritoriju, a potom se ponovo preko Albanije vratio u Nemačku. Nemačka obaveštajna služba je, inače, 2005. i 2007. izdala dokumente o osobama koje se sumnjiče za terorizam i korupciju na KiM, u kojima se pominje i Ejupi.

U borbi za litijum sve je, izgleda, dozvoljeno

Prema informacijama iz nekoliko izvora, sasvim je moguće da je BND umešan i u proteste koji su u Srbiji organizovani da bi se sprečilo iskopavanje litijuma, za šta je eksploataciona prava dobila australijsko-britanska kompanija "Rio Tinto". Kako objašnjavaju pomenuti izvori, konkurencija za osvajanje tržišta litijuma u svetu je veoma žestoka i sve velike sile u tome vide svoj interes. Među njima i Nemačka...

- U toj borbi, pošto bez litijuma nema električnih automobila, ne preza se ni od čega. Pa ni od sputavanja konkurencije, a koji je bolji način za to, nego preko svojih političkih eksponenata poturiti priču da bi time bila uništena životna sredina - navodi naš sagovornik i dodaje:

- A to što će oni u svojoj zemlji da iskopavaju litijum, nikom ništa. E tako se čisti put pred sobom, samo ako ima dovoljno onih koji će da poveruju u njihove priče.

Tajna mapa CIA i nemačke službe o raspadu Jugoslavije

Pre nekoliko godina svetlost dana je ugledala do tada tajna mapa iz arhiva CIA, na kojoj je predstavljen plan za raspad Jugoslavije napravljen još 1977. u Minhenu. Trebalo je samo da ga sprovedu: na miran ili krvav način, a kada znamo koliko je Nemačka podržavala nezavisnost Hrvatske i Slovenije, potpuno je jasno koja je opcija na kraju primenjena.

Tajni dokument CIA i nemačke obaveštajne službe BND govori o ponovnom crtanju granica Jugoslavije i albanskih zemalja u regionu. Sekretar CIA ga je klasifikovao kao poverljiv, a on je navodno nacrtan u Minhenu 1977. na sastanku između agenata američke CIA i nemačkog BND. Planom je predviđena podela Jugoslavije na dva velika bloka: blok koji bi bio pod nemačkim uticajem i blok koji bi bio pod američkim uticajem. A kada se pogleda trenutna situacija, jasno je da se sve nastavilo upravo prema tom planu.

Dokument koji je objavio britanski Telegraf pokazuje da sporazum CIA i BND Socijalističku Federativnu Republiku Jugoslaviju deli u tri kolonije, odnosno sfere interesovanja. Sličan obrazac podele napravljen je i tokom Drugog svetskog rata. Prema ovom dokumentu, velike sile će podeliti Socijalističku Federativnu Republiku Jugoslaviju na ovaj način:

Slovenija, kontinentalna Hrvatska, Istra, severna i zapadna BiH će postati deo zone nemačkog uticaja, dok će Dalmacija, Crna Gora, Kosovo, deo Raške, tzv. preševska dolina i Makedonija pripadati SAD i biti pod njenim uticajem, Vojvodina i južni Banat će pripadati Mađarskoj i biti pod njenom moći.

Teritorija nezavisne Srbije bi bila današnja Srbija, ali bez Kosova i celog južnog dela Srbije, i bez Vojvodine, koja bi bila mađarski protektorat.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading