IZRAELSKI VOJNICI PRERUŠENI U CIVILE UPALI U PALESTINSKU BOLNICU! UN: "Ovo predstavlja ratni zločin"

Autor:

Svet

09.02.2024

19:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

UN stručnjaci izražavaju zabrinutost zbog navodnih ratnih zločina izraelskih komandosa u bolnici na Zapadnoj obali

IZRAELSKI VOJNICI PRERUŠENI U CIVILE UPALI U PALESTINSKU BOLNICU! UN: "Ovo predstavlja ratni zločin"

Foto: printskrin


Grupa UN stručnjaka izrazila je zabrinutost zbog navodnih ratnih zločina koje su izraelski komandosi počinili prerušeni u zdravstvene radnike i muslimanske žene tokom operacije u bolnici na okupiranoj Zapadnoj obali prošlog meseca. Incident, koji je rezultirao smrću tri Palestinca, izazvao je međunarodni protest i zahtev za temeljnu istragu.

Tajna operacija i međunarodno pravo

Izraelska vojska je otkrila da je tajna operacija, sprovedena u saradnji sa agencijom za bezbednost Shin Bet i graničnom policijom, izvršena u bolnici Ibn Sina u Dženinu, gradu poznatom po nestabilnosti. Stručnjaci iz UN-a su naveli međunarodno humanitarno pravo, tvrdeći da ubistvo bespomoćnog povređenog pacijenta koji je primao medicinsku negu u bolnici predstavlja ratni zločin. Žrtva, Basel Al-Gazawi, je lečen zbog povreda koje je tvrdio da su nastale usled izraelskog vazdušnog napada.

 

 


Maskiranje i Prevara

Stručnjaci su dalje naglasili da su izraelske snage, prerušavajući se u navodno bezopasno medicinsko osoblje i civile, možda počinile ratni zločin obmane, što je zabranjeno u svim okolnostima. Pozvali su Izrael da sprovede temeljnu istragu o ovom slučaju. Međutim, izraelska vojska nije odmah bila dostupna za komentar na izjavu UN stručnjaka.

Kontroverzni Snimci i Povezanost sa militantima

Video nadzor iz bolnice prikazuje grupu od oko 10 osoba, obučenih u civilnu odeću i medicinsku opremu, uključujući tri osobe prerušene u žene sa maramama na glavi, koje nose automatske puške dok se kreću kroz hodnike. Izraelska vojska je saopštila da je jedan od preminulih muškaraca u bolnici bio član militantne grupe Hamas, koja vlada Gazom, dok su ostali bili povezani sa Brigadom Dženin i naoružanim krilom Islamskog džihada.

Eskalacija Tenzija i Regionalni Kontekst

Incident u bolnici se dogodio usred eskalacije nasilja na Zapadnoj obali nakon napada Hamasa na Izrael 7. oktobra i naknadnih izraelskih vojnih operacija u Gazi. Situacija je izazvala zabrinutost zbog mogućnosti daljeg nemira u regionu.


Navodne akcije izraelskih komandosa u bolnici su izazvale međunarodnu pažnju i zahteve za odgovornošću. Dok se situacija razvija, potreba za transparentnom istragom i poštovanjem međunarodnih pravnih standarda ostaje ključna.

 

 

(Vecernji)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading