NIJE KRAJ: Tramp izgubio PREDSEDNIČKI IMUNITET, ali ukoliko učini OVU STVAR, može da sve preokrene u svoju korist!

Autor:

Svet

06.02.2024

16:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tramp je u više navrata tvrdio da ima imunitet i da ne može da bude krivično gonjen

NIJE KRAJ: Tramp izgubio PREDSEDNIČKI IMUNITET, ali ukoliko učini OVU STVAR, može da sve preokrene u svoju korist!

Foto: Shutterstock

Američki sud saopštio je da bivši američki predsednik Donald Tramp nema predsednički imunitet i može da bude gonjen zbog optužbi za pokušaj poništavanja izbora 2020. godine.

Tramp je u više navrata tvrdio da ima imunitet i da ne može da bude krivično gonjen.

Tramp je u značajnom pravnom slučaju tvrdio da je imun na krivične optužbe za dela za koja je rekao da spadaju u njegove dužnosti predsednika.

Trampov tim mogao bi da uloži žalbu na presudu direktno Vrhovnom sudu ili prvo zatraži reviziju na žalbenom sudu, što znači da će slučaj biti ponovo saslušan, ali ovog puta od strane celog okruga Vašington.

Sud smatra da ako se dokažu Trampovi napori da uzurpira predsedničke izbore 2020. godine, to bi onda bio "napad bez presedana na strukturu vlade SAD". "

"Bio bi upečatljiv paradoks da je predsednik, koji jedini ima ustavnu dužnost da ’pazi da se zakoni verno izvršavaju, bio jedini službenik sposoban da nekažnjeno prkosi tim zakonima", napisalo je tročlano veće.

Sudije su odlučno odbacile Trampovu tvrdnju da bi njegova krivična optužnica imala "zastrašujući efekat" na buduće predsednike.

"Štaviše, bivši predsednici su shvatili da su podložni opozivu i krivičnoj odgovornosti, barem pod određenim okolnostima, tako da je mogućnost zamrzavanja izvršnih radnji već na snazi“, navodi se u mišljenju, prenosi CNN.

Trampovi advokati su tvrdili da bi, ako bi budući rukovodioci verovali da bi mogli biti optuženi za svoja "zvanična dela“ kao predsednika, više oklevali da deluju u okviru svoje uloge.

Apelacioni sud utvrdio je da Tramp nije zaštićen od krivičnog gonjenja prema klauzuli o podeli vlasti.

"Ovde su postupci bivšeg predsednika Trampa navodno prekršili opšte primenjive krivične zakone, što znači da ta dela nisu bila u okviru njegovog zakonitog diskrecionog prava", napisale su sudije, što znači da mu postojeća sudska praksa "ne pruža nikakav strukturalni imunitet od optužbi iz optužnice".

Doktrina podele vlasti može imunizirati zakonita diskreciona dela, ako se pravilno razume, ali ne sprečava federalno krivično gonjenje bivšeg predsednika za svaki službeni čin.

Sud je rekao da je Tramp od njih tražio da otkriju "prvi put da je bivši predsednik kategorički imun na federalno krivično gonjenje za bilo koje delo koje je moguće unutar spoljnog perimetra njegove izvršne odgovornosti", stoji u odluci suda.
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading