POŽARI BESNE U ČILEU, VATRA ZA SADA ODNELA PREKO 50 ŽIVOTA! Vatrena stihija kreće ka gradovima!

Autor:

Svet

04.02.2024

09:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Crni dim se nadvio nad mnogim delovima regiona Valparaiso, a vatrogasci koriste helikoptere u borbi protiv vatre.

POŽARI BESNE U ČILEU, VATRA ZA SADA ODNELA PREKO 50 ŽIVOTA! Vatrena stihija kreće ka gradovima!

Foto: AP Photo/Esteban Felix

Šumski požari koji besne u centralnom Čileu odneli su 51 život, a taj broj stradalih će verovatno nastaviti da raste, saopštile su lokalne vlasti. Hitne službe se bore da obuzdaju vatrenu stihiju koja preti i urbanim područjima.

Povećanje zahvaćene površine

Između petka i subote površina zahvaćena šumskim požarom povećala se sa 30.000 na 43.000 hektara, što dodatno otežava situaciju i ugrožava okolna naselja. Crni dim se nadvio nad mnogim delovima regiona Valparaiso, a vatrogasci koriste helikoptere u borbi protiv vatre.

Borba sa vatrenom stihijom

Oblasti oko primorskog turističkog grada Vina del Mar su među najteže pogođenima, a spasilački timovi se bore da stignu do svih ugroženih oblasti. Ministarka unutrašnjih poslova Karolina Toha istakla je da se zemlja suočava sa najgorom katastrofom od zemljotresa 2010. godine, kada je poginulo oko 500 ljudi.

Reakcija lokalnih vlasti

Ministarka Toha je izjavila da su vlasti najviše zabrinute zbog toga što se neki od aktivnih požara razvijaju veoma blizu urbanih sredina, sa potencijalom da ugroze ljude, kuće i druge objekte. Predsednik Čilea Gabrijel Borik je istakao težinu situacije, naglašavajući da se površina zahvaćena požarom povećava.

Učestali šumski požari u Čileu

Šumski požari nisu neuobičajeni u Čileu tokom letnjih meseci, a prošle godine je tokom rekordnog toplotnog talasa stradalo oko 27 ljudi i uništeno više od 400.000 hektara zemljišta. Ova situacija ukazuje na ozbiljan problem sa kojim se Čile suočava tokom letnjih meseci, a hitne službe i lokalne vlasti moraju da preduzmu sve raspoložive mere kako bi zaštitile stanovništvo i imovinu od razorne vatrenu stihije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading