U ČILEU PROGLAŠENO VANREDNO STANJE ZBOG ŠUMSKIH POŽARA! Planine GUTA vatrena stihija, 7.000 hektara u PLAMENU!

Autor:

Svet

03.02.2024

09:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vatrogasci se od juče bore protiv desetak požara u oblastima Valparaiso i O’Higins, kao i na jugu zemlje.

U ČILEU PROGLAŠENO VANREDNO STANJE ZBOG ŠUMSKIH POŽARA! Planine GUTA vatrena stihija, 7.000 hektara u PLAMENU!

Foto: Tanjug/AP

Danas su se spasilačke operacije pojačale u Čileu zbog šumskih požara koji haraju turističkim oblastima. Vanredno stanje je proglašeno, a vlasti strahuju da je oko deset osoba izgubilo život. Požari su posebno zahvatili poznato letovalište Vinja del Mar u oblasti Valparaiso, gde je evakuacija naređena, a stotine kuća su u opasnosti.

Borba protiv požara i vanredno stanje

Vatrogasci se od juče bore protiv desetak požara u oblastima Valparaiso i O’Higins, kao i na jugu zemlje. Predsednik Čilea, Gabrijel Borić, proglasio je vanredno stanje kako bi se osigurala adekvatna sredstva za borbu protiv požara. Sve raspoložive snage su angažovane u ovoj borbi, a sastanak spasilačkih službi zakazan je za danas kako bi se utvrdio preliminarni bilans situacije, prenosi Beta.

Foto: Tanjug/AP

Šumski požar

Posledice i uzroci požara

Samo u oblasti Valparaiso, požar je zahvatio 7.000 hektara, a snimci objavljeni na društvenim mrežama prikazuju planine duž autoputa 68 koje gore. Vrućina, koja se kretala oko 40 stepeni Celzijusa, posledica je klimatskog fenomena El Ninjo, koji je dodatno pojačao šumske požare, navode beogradski mediji.

Foto: Tanjug/AP

Vatrogasci gase požar u šumi Čilea

Uticaj na turizam i saobraćaj

Turisti su blokirani na autoputu 68 koji vodi ka plažama na Pacifiku, a vlasti su zaustavile saobraćaj zbog smanjene vidljivosti. Ova situacija ozbiljno ugrožava turističku sezonu i ekonomiju Čilea.

Regionalni uticaj toplotnog talasa

Toplotni talas koji je zahvatio Čile takođe preti i drugim zemljama Latinske Amerike, poput Kolumbije, Argentine, Paragvaja i Brazila. Ovo je deo šireg regionalnog problema koji zahteva hitne mere i rešenja.

(Beta/beogradski mediji)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading