NEMA MIRA NA BLISKOM ISTOKU! NOVI NAPAD NA AMERIČKU VAZDUHOPLOVNU BAZU - Militanti kreću u osvetu, lansirani i dronovi

Autor:

Svet

03.02.2024

10:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Napad je usledio nakon što su američki avioni izveli napade u zapadnom Iraku i pograničnim oblastima sa Sirijom kao odgovor na ubistvo američkih vojnika u bazi u Jordanu.

NEMA MIRA NA BLISKOM ISTOKU! NOVI NAPAD NA AMERIČKU VAZDUHOPLOVNU BAZU - Militanti kreću u osvetu, lansirani i dronovi

Foto: shutterstock

Iračke šiitske grupe u okviru fronta Islamskog otpora u Iraku navode da su napale američku vazduhoplovnu bazu Harir u Iračkom Кurdistanu.

Napad je usledio nakon što su američki avioni izveli napade u zapadnom Iraku i pograničnim oblastima sa Sirijom kao odgovor na ubistvo američkih vojnika u bazi u Jordanu.

- Borci Islamskog otpora u Iraku, nastavljajući otpor američkim okupacionim snagama u Iraku i regionu i kao odgovor na masakr našeg naroda od strane cionističkog entiteta u Pojasu Gaze, napali su američku okupacionu bazu Harir u Erbilu u severnom Iraku pomoću drona - navodi se u saopštenju grupe.

Pentagon se za sada nije oglasio.

Vojna baza SAD na gasnom polju Кoniko u provinciji Deir ez-Zor u istočnoj Siriji, podsetimo, našla se tokom noći pod raketnom vatrom. Lokalni izvor rekao je za RIA Novosti da je nakon napada izbio požar.

Centralna komanda SAD saopštila je da su SAD u petak pogodile više od 85 ciljeva koji pripadaju Кorpusu garde islamske revolucionarne revolucije (IRGC) i njegovim filijalama u Iraku i Siriji u okviru osvetničkih udara na njihovu vojnu bazu u Jordan.

Podsetimo, U američkim udarima iz vazduha na delove Sirije poginuli su civili i pričinjena je znatna šteta, saopštila je danas sirijska vojska.

- Amerika je kasno sinoć izvršila napade iz vazduha na nekoliko gradova i naselja na istoku Sirije i nedaleko od sirijsko-iračke granice, pri čemu je poginuo veći broj civila i vojnika. Ima mnogo ranjenih i nanesena je znatna šteta na državnoj i privatnoj imovini -  saopšteno je iz sirijskog Ministarstva odbrane.

Ističe se da se na području koje je na meti američkih napada u istočnoj Siriji sirijska vojska bori protiv ostataka terorističke organizacije Islamska država i ocenjuje da to znači da SAD rade na tome da se "oživi Islamska država u Siriji i Iraku" da bi je Vašington, kako se navodi, koristio kao "terensko oružje".

BONUS VIDEO: 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading