BLISKI ISTOK U PLAMENU! Stigao prvi odgovor nakon udara na američku bazu u Siriji: BIĆE POSLEDICA!

Autor:

Svet

03.02.2024

10:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ističe se da se na području koje je na meti američkih napada u istočnoj Siriji sirijska vojska bori protiv ostataka terorističke organizacije Islamska država.

BLISKI ISTOK U PLAMENU! Stigao prvi odgovor nakon udara na američku bazu u Siriji: BIĆE POSLEDICA!

Foto: Tanjug/AP

U američkim udarima iz vazduha na delove Sirije poginuli su civili i pričinjena je znatna šteta, saopštila je danas sirijska vojska.

- Amerika je kasno sinoć izvršila napade iz vazduha na nekoliko gradova i naselja na istoku Sirije i nedaleko od sirijsko-iračke granice, pri čemu je poginuo veći broj civila i vojnika. Ima mnogo ranjenih i nanesena je znatna šteta na državnoj i privatnoj imovini -  saopšteno je iz sirijskog Ministarstva odbrane.

Ističe se da se na području koje je na meti američkih napada u istočnoj Siriji sirijska vojska bori protiv ostataka terorističke organizacije Islamska država i ocenjuje da to znači da SAD rade na tome da se "oživi Islamska država u Siriji i Iraku" da bi je Vašington, kako se navodi, koristio kao "terensko oružje".

Sirijska vojska naglašava da napadi SAD nemaju nikakvog opravdanja, osim pokušaja da se oslabi sposobnost sirijske armije i njenih saveznika u borbi protiv terorizma i poručuje da će sirijska vojska, bez obzira na to, nastaviti da se nepokolebljivo bori za odbranu zemlje i naroda Sirije.

Podsetimo, u raketnim napadima na Siriju pogođena je i američka baza.

Ovi udari predstavljaju odmazdu za napad na vojnu bazu u Jordanu.

U nedavnom napadu na američku vojnu bazu Koniko na gasnom polju u istočnoj Siriji, došlo je do ozbiljnih posledica kako po vojno osoblje, tako i po civile.

Vojna baza SAD je bila meta raketnog napada koji je izazvao požar na tom području, prema izvorima lokalnih medija.

Irak: Biće katastrofalnih posledica

Američki vazdušni napadi pokrenuti su na iračke pogranične oblasti, saopštila je iračka vojska, upozoravajući da bi napadi mogli da izazovu nestabilnost u regionu.

- Vazdušni napadi predstavljaju kršenje suvereniteta Iraka, podrivaju napore iračke vlade i predstavljaju pretnju koja bi mogla da dovede do katastrofalnih posledica u Iraku i regionu - rekao je portparol iračke vojske Jahja Rasol, preneo je Rojters.

General Jehia Rasol dodaje da će udari doneti "katastrofalne posledice po bezbednost i stabilnost Iraka i regiona", prenosi AFP.

(Rojters)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading