''NA RATIŠTU SMO U ĆORSOKAKU'': Reči Zalužnog ODJEKNULE kao grom, ostaje BEZ posla do kraja sedmice?

Autor:

Svet

02.02.2024

17:19

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zalužnji je već pozvan u kabinet predsednika, gde mu je saopšteno da će biti smenjen u narednim danima, iako zvanična potvrda još uvek nije stigla.

''NA RATIŠTU SMO U ĆORSOKAKU'': Reči Zalužnog ODJEKNULE kao grom, ostaje BEZ posla do kraja sedmice?

Foto: Tanjug/AP, Yuliia Ovsiannikova / Zuma Press / Profimedia

Vest da ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski planira da smeni svog najvišeg generala Valerija Zalužnjeg, izazvala je veliku pažnju i polemike kako unutar Ukrajine, tako i u međunarodnoj zajednici.

Ovu vest je prvo prenela CNN, pozivajući se na pouzdane izvore, a potom su o njoj izvestili i "Fajnenšel tajms" i "Vašington post". Iako su iz kabineta predsednika to demantovali, izgleda da su informacije o smeni generala Zalužnjeg ipak tačne.

Od sukoba do smene

Glasine o mogućoj smeni generala Zalužnjeg pojavile su se nakon njegovih komentara u tekstu za časopis "Ekonomist", u kojem je opisao situaciju na ratištu kao "ćorsokak" nakon neuspele ukrajinske kontraofanzive. Predsednik Zelenski je negirao ove procene.


Prema pisanju CNN-a, Zalužnji je već pozvan u kabinet predsednika, gde mu je saopšteno da će biti smenjen u narednim danima, iako zvanična potvrda još uvek nije stigla. Nagađa se da je razlog za smenu generala Zalužnjeg potreba za obnovom stanja na terenu, s obzirom na umor ukrajinskog naroda od rata i smanjenje vojne pomoći od strane saveznika.

Reakcije i potencijalni naslednici

Ova vest izazvala je različite reakcije, kako unutar same Ukrajine, tako i u međunarodnoj zajednici. Neki izvori pominju potencijalne naslednike generala Zalužnjeg, poput Oleksandra Sirskog i Kirila Budanova, koji su, prema navodima "Ekonomista" i "Njujork tajmsa", odbili da preuzmu tu poziciju.

Unutrašnji sukobi i međunarodni uticaji

Analitičari ističu da se ova situacija može posmatrati kroz prizmu unutrašnjih sukoba unutar Ukrajine, ali i kroz uticaje stranih sila poput SAD, Velike Britanije i Rusije. Postavlja se pitanje da li je smena generala Zalužnjeg povezana sa promenom ciljeva Zapada u vezi sa Ukrajinom, kao i sa predstojećim predsedničkim izborima u SAD.

Podrška i moguće reperkusije

Iznenađujuća podrška koju je general Zalužnji dobio od bivšeg predsednika Ukrajine, Petra Porošenka, ukazuje na unutrašnje sukobe unutar ukrajinske elite. S obzirom na kompleksne političke i vojne dinamike, ostaje da se vidi da li će general Zalužnji uspeti da sačuva svoju poziciju ili će se situacija dalje zakomplikovati.

U svetlu ovih događaja, jasno je da politički i vojni odnosi unutar Ukrajine predstavljaju izazov kako za samu zemlju, tako i za međunarodnu zajednicu. Svi očekuju dalji razvoj situacije i moguće reperkusije na unutrašnju i međunarodnu političku scenu.

(CNN)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading