ZELENSKI PODVUKAO CRTU, NAČELNIK VOJSKE JE SMENJEN! Ovo su DETALJI sastanka Zalužnog i Zelenskog, kako će reagovati vojska na frontu?

Autor:

Svet

01.02.2024

23:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dve osobe se navode kao mogući naslednici Valerija Zalužnog!

ZELENSKI PODVUKAO CRTU, NAČELNIK VOJSKE JE SMENJEN! Ovo su DETALJI sastanka Zalužnog i Zelenskog, kako će reagovati vojska na frontu?

Foto: Profimedia, Yuliia Ovsiannikova / Zuma Press / Profimedia

Načelnik ukrajinske vojske Valerij Zalužni pozvan je u ponedeljak na sastanak u kancelariju predsednika Volodimira Zelenskog gde mu je rečeno da je otpušten, rekla su za CNN dva izvora. Zvanično saopštenje nije dato, ali se očekuje predsednički dekret, što bi bio najveći vojni potres Zelenskog od početka ruske invazije.

Tenzije između Zelenskog i Zalužnog

Glasine o sastanku i smenjivanju Zalužnog buknule su u ponedeljak uveče i dale su kredibilitet raskolu koji se smatra da je nastao između predsednika i vojnog komandanta nakon neuspeha ukrajinske kontraofanzive. Ministarstvo odbrane je demantovalo glasine o smeni, ali je jedan od izvora potvrdio da je Zelenski odlučio da razreši vrhovnog komandanta oružanih snaga, prenosi CNN.

Mogući naslednici

Dve osobe se navode kao mogući naslednici Valerija Zalužnog, a jedan od njih je aktuelni načelnik Uprave za obaveštajne poslove odbrane Kirilo Budanov, 38-godišnji general za koga se zna da ima jake veze sa Zelenskim. Drugi favorit je Aleksandar Sirski, komandant ukrajinskih kopnenih snaga.

Popularnost Valerija Zalužnog

Unatoč neuspehu ukrajinske kontraofanzive, Zalužni je jedan od najpopularnijih lidera u zemlji, sa podrškom od 88% Ukrajinaca prema istraživanju Kijevskog instituta za sociologiju. Ovo istraživanje je sprovedeno nakon što su razlike između Zelenskog i Zalužnog izbile u javnost.

Reakcija vojske

Jedan vojnik koji se trenutno bori na istoku zemlje izrazio je nezadovoljstvo odlukom da se Zalužni otpusti, nazivajući ga "dostojnim generalom" i sugerišući da je odluka o njegovom otpuštanju politički motivisana.

Ukrajina je pokrenula kontraofanzivu u junu sa ciljem da otera ruske snage sa teritorija koje su okupirane od 2022. godine, ali su dobici bili skromni, sa snagama koje su stigle samo do Robotina, nešto više od 20 kilometara južno od Orihiva.

Iako odluka o smeni Valerija Zalužnog izaziva kontroverze i nezadovoljstvo u vojsci i među građanima, ostaje da se vidi ko će biti njegov naslednik i kakve će biti posledice po ukrajinsku vojsku u narednom periodu.

(CNN)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading