DRŽALI GOLUBA 8 MESECI U ZATOČENIŠTVU JER SU MISLILI DA JE KINESKI ŠPIJUN! Indija pustila pticu na slobodu - OVO je bilo sumnjivo.

Autor:

Svet

02.02.2024

08:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Golubovi su tokom istorije korišćeni za špijuniranje, a britanske snage u Prvom i Drugom svetskom ratu koristile te ptice za prenošenje poruka.

DRŽALI GOLUBA 8 MESECI U ZATOČENIŠTVU JER SU MISLILI DA JE KINESKI ŠPIJUN! Indija pustila pticu na slobodu - OVO je bilo sumnjivo.

Foto: pixabay.com

Policija u Indiji pustila je na slobodu goluba koji je bio pritvoren osam meseci, pošto se sumnjalo da špijunira za Kinu.

Policija je sumnjala da je golub, koji je u maju prošle godine uhvaćen u blizini luke u Mumbaju, umešan u špijunažu pošto je na nogama imao dva prstena na kojima su bile reči koje su izgledale kao kineske, objavio je Skaj njuz.

Policija je u utorak oslobodila goluba i pustila ga nazad u divljinu, objavili su indijski mediji.

Golub je proveo osam meseci u zatočeništvu u bolnici za životinje u Mumbaju, pre nego što je otkriveno da je ptica u Indiju doletela sa Tajvana.

Golubovi su tokom istorije korišćeni za špijuniranje, a britanske snage u Prvom i Drugom svetskom ratu koristile te ptice za prenošenje poruka.

Policija u Indiji je i ranije pritvarala golubove.

U Kašmiru je tako 2020. godine uhvaćen golub koji je pripadao pakistanskom ribaru, a istraga je pokazala da ptica nije bila namenjena za špijunažu, već da je jednostavno preletela granicu između dve zemlje.

Indijska policija je 2016. pritvorila još jednog goluba, nakon što je, navodno, pronađen sa beleškom u kojoj se preti indijskom premijeru Narendri Modiju.

Skandal sa balonom

Od 28. januara do 4. februara 2023. godine, balon na velikim visinama poreklom iz Kine leteo je vazdušnim prostorom Severne Amerike, uključujući Aljasku, zapadnu Kanadu i susedne Sjedinjene Države. Američko vazduhoplovstvo je 4. februara oborilo balon iznad teritorijalnih voda SAD kod obale Južne Karoline. Krhotine iz olupine su pronađene i poslate u FBI laboratoriju u Kvantiku, u Virdžiniji, na analizu. Nakon preliminarne analize ruševina u junu, američki zvaničnici su izjavili da je balon nosio opremu za prikupljanje obaveštajnih podataka, ali izgleda da nije poslao informacije nazad Kini. Američki predsednik Džo Bajden opisao je balon da ima dva vagona ekvivalentna špijunskoj opremi, ali je naveo da to "nije veliki proboj", kao i da veruje da kinesko rukovodstvo nije znalo za balon. Vlada SAD je rekla da je balon imao propeler za manevrisanje.

Kada je objekat prvi put primećen, Pentagon ga je okarakterisao kao balon za nadzor. Kineska vlada je tvrdila da je to bio civilni (uglavnom meteorološki) dirižabl koji je izleteo sa kursa. Prema američkim zvaničnicima, balon je nosio antene i drugu opremu sposobnu za geolociranje komunikacionih signala, a slični baloni iz Kine preleteli su više od 40 zemalja. Analitičari su rekli da su njegova putanja leta i strukturne karakteristike bile različite od onih kod tipičnog meteorološkog balona.

Incident je povećao tenzije između SAD i Kine. 

BONUS VIDEO:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading