SKANDAL U SRCU ZAPADNE EVROPE! Istraga u Briselu zbog ruske špijunke u EP - Ždanoka odbacuje optužbe: ''Nikada nisam radila za KGB!''

Autor:

Svet

30.01.2024

22:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Evropski parlament (EP) istražuje optužbe koje su se pojavile u medijima da je evroposlanica iz Letonije, Tatjana Ždanoka, godinama radila kao ruski špijun, što ona snažno negira.

SKANDAL U SRCU ZAPADNE EVROPE! Istraga u Briselu zbog ruske špijunke u EP - Ždanoka odbacuje optužbe: ''Nikada nisam radila za KGB!''

Foto: Shutterstock, https://www.youtube.com/@DelfiLatvia

Optužbe su prvi put iznete u članku objavljenom 29. januara u ruskom istraživačkom listu Insajder, koji tvrdi da je Ždanoka bila povezana sa Federalnom bezbednosnom službom (FSB), naslednikom sovjetskog KGB.

Evropski parlament je reagovao na ove navode otvaranjem istrage, potvrdio je portparol u ponedeljak, prenoseći informacije briselskog portala Politiko.

Predsednica EP, Roberta Mecola, ozbiljno shvata optužbe i uputila je slučaj Savetodavnom odboru za kodeks ponašanja. Takođe će postaviti pitanje o ovom događaju na Konferenciji predsednika parlamenta zakazanoj za 31. januar.

Odbacuje tvrdnje o špijunaži

Ždanoka je, putem svog Fejsbuk profila, objavila video snimak u kojem demantuje tvrdnje Insajdera. Ona ističe da nikada nije sarađivala sa KGB.

- Nikada nisam bila povezana sa KGB, za razliku od mnogih dobro poznatih letonskih ličnosti, i nisam sarađivala ni sa jednom drugom obaveštajnom agencijom - rekla je ona.

Evropski zeleni i Evropska slobodarska alijansa (EFA) su zatražili od Ždanoke da napusti njihovu poslaničku grupu zbog njenog glasanja protiv rezolucije kojom se osuđuje ruska invazija na Ukrajinu u martu 2022. godine. EFA je, međutim, saopštila da će sprovesti svoju istragu o navodima, dok će Ždanokina nacionalna stranka i dalje ostati deo EFA.

Šef Odbora EP za pravne poslove, Adrijan Vaskez Lazara, iz poslaničke grupe Obnovimo Evropu, ističe da će njegova grupa tražiti širu raspravu o ovom pitanju u celom parlamentu naredne sedmice.

Insajder tvrdi: Tatjana radila za FSB 13 godina

Insajderov članak se oslanja na istraživanje koje su sproveli estonski Delfi, letonski centar za istraživačko novinarstvo Re:Baltica i švedski tabloid Ekspresen. Tvrdi se da je Ždanoka radila u ime Pete službe FSB najmanje od 2004. do 2017. godine. Letonska bezbednosna služba VDD takođe će istražiti ove tvrdnje.

Tatjana Ždanoka je lider Letonsko-ruske unije (LKS), proruske stranke koja je već 14 godina vanparlamentarna. Stranka je podržala rusku aneksiju Krima 2014. godine, a Ždanoka je odbila osuditi rusku invaziju na Ukrajinu 2022. godine.

Iako Evropski parlament nema ovlašćenja da izbaci evroposlanika ili ga spreči da glasa, najstrože kazne koje može izreći uključuju smanjenje dnevnica na 60 dana ili zabranu učešća u određenim aktivnostima parlamenta u istom periodu, prema informacijama iz Politika.

Nedavno je Ždanoka najavila da se neće ponovno kandidovati na izborima za Evropski parlament u junu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading