ŠOKANTAN OBRT NA ČELU VOJSKE: Zelenski ipak smenjuje Zalužnog - ovo su mogući kandidati za šefa Oružanih snaga Ukrajine!

Autor:

Svet

30.01.2024

21:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prema informacijama koje je preneo Fajnenšel tajms, predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski namerava da otpusti glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine, Valerija Zalužnog, uprkos dosadašnjim demantima vlasti.

ŠOKANTAN OBRT NA ČELU VOJSKE: Zelenski ipak smenjuje Zalužnog - ovo su mogući kandidati za šefa Oružanih snaga Ukrajine!

Foto: Profimedia, Yuliia Ovsiannikova / Zuma Press / Profimedia

Izvori potvrđuju da je Zelenski u ponedeljak pozvao glavnokomandujućeg ukrajinske vojske i zatražio njegovu ostavku, nudeći mu istovremeno mesto savetnika, što je Valerij Zalužni odbio. Uprkos odbijanju, Zelenski je jasno stavio do znanja da će Zalužni biti otpušten bez obzira na to da li prihvata novu ulogu.

Informacije o mogućem otpuštanju su procurele u medije, zbog čega će Zelenski odložiti ostavku prvog čoveka Oružanih snaga Ukrajine, bar privremeno.

Britanski list navodi da su među potencijalnim kandidatima za novog glavnokomandujućeg Aleksandar Sirski, komandant Kopnenih snaga, i Kiril Budanov, načelnik Glavne obaveštajne uprave Ministarstva odbrane Ukrajine. Obojica su bliski Zelenskom, prema navodima izvora.

Iako su predsednikova pres-služba i Ministarstvo odbrane demantovali izveštaje o smeni Zalužnog, Fajnenšel tajms ukazuje na to da bi takav potez mogao da izazove nezadovoljstvo i zapadnih partnera i ukrajinskih oficira i civilnog društva, posebno u kritičnom trenutku sukoba.

Podsetimo, juče se oglasilo Ministarstvo odbrane Ukrajine nakon informacija o ostavci glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine Valerija Zalužnog i objavilo je saopštenje u kojem se navodi da informacije o njegovoj smeni nisu tačne.

Kakoje preneo portal ''Informator", postoji mogućnost da je nalog bivšeg poslanika, Borislava Bereza hakovan ili da je preneta pogrešna informacija.

Povodom ove vesti oglasio se pre svih bivši narodni poslanik Borislav Bereza koji je objavio informacije o njegovoj smeni.

- Moji izvori iz kabineta predsednika javili su da je Zalužni razrešen dužnosti vrhovnog komandanta! Želim da informacije ne budu potvrđene, ali ovo je već drugi izvor - navodi se u objavi Bereze.

Poslanik ukrajinske skupštine, Aleksej Gončarenko, podelio je na svom "Telegram" nalogu, da je Zalužni najavio ostavku.

Zalužni je najavio ostavku, ali ukaza još nema. Ponuđeno mu je mesto ambasadora u jednoj od evropskih zemalja. Odbio - napisao je Gončarenko.

Zanimljivo je da je ministar odbrane, Rustem Umerov, juče na Fejsbuku najavio neplanirane provere TCC u regionima, sumirajući rad odeljenja za nedelju. Umerov je naveo da se proveravaju mnogi prekršaji.

Snimili smo mnogo prekršaja - naveo je Umerov na svom profilu, ali nije naveo detalje provere.

Prema pisanju "Strane", juče su u Ukrajinu stigla tri generalna inspektora, iz Ministarstva odbrane SAD, Stejt departmenta i USAID. Njihovi sastanci sa implementatorima, partnerima i ukrajinskom vladom će pomoći u jačanju nadzora i odgovornosti nad pomoći SAD Ukrajini, prenosi ukrajinski portal

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading