BESNE PROTESTI I U BELGIJI! Traktori izlaze na ulicu i blokiraju sve uoči Samita EU - grad će biti PARALISAN!

Autor:

Svet

31.01.2024

12:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Protesti su planirani i na prostoru Luksemburškog trga, gde se nalazi Evropski parlament.

BESNE PROTESTI I U BELGIJI! Traktori izlaze na ulicu i blokiraju sve uoči Samita EU - grad će biti PARALISAN!

Foto: Tanjug/AP/Photo/Raf Casert

Danas su belgijski farmeri, u nastojanju da izdejstvuju povoljnije uslove od vlade za cene svojih proizvoda i za smanjenje administrativnih prepreka u svom radu, izveli blokade glavnih saobraćajnica širom zemlje, ciljajući na ometanje komercijalnih aktivnosti u ključnim lukama.

Nekoliko stotina traktora je tokom skupova, koji se održavaju četvrti dan i deo su poljoprivrednih protesta širom Evropske unije, zakrčilo saobraćaj širom Belgije, zemlje od 11,5 miliona stanovnika.

Protesti farmera uzrokovali su transportne poteškoće za stotine hiljada Belgijanaca, ometajući njihov dolazak na posao i dovodeći do otkazivanja medicinskih pregleda za neke od njih.

Protesti u Briselu kad za vreme Samita EU

Briselska policija upozorila je na proteste farmera velikih razmera u ovom gradu koji su planirani za 1. februar, istog dana kada se održava samit EU, što bi moglo da parališe saobraćaj u gradu.

 

 

- Veliki protesti farmera uz korišćenje traktora planirani su za 1. februar, u isto vreme kada se održava samit EU. Očekuju se problemi u saobraćaju širom regiona Brisela - navodi se u saopštenju.

Centar grada, uključujući Šumanov trg na kojem se nalaze zgrade Evropske komisije i sedište Saveta Evropske unije, biće zatvoren za saobraćaj.

 

 

Protesti su planirani i na prostoru Luksemburškog trga, gde se nalazi Evropski parlament.

Učesnici demonstracija nameravaju da iz centra da odu u različite okruge Brisela.

Vlada belgijskog premijera Aleksandra De Kroa pristupa protestima s oprezom, koji su, prema izveštajima AP-a, većinom protekli mirno, iako su prouzrokovali određene neprijatnosti.

- Važno je da ih slušamo - rekao je De Kro.

De Kro je naglasio da poljoprivrednici se suočavaju s velikim izazovima, uključujući potrebu za prilagođavanjem na klimatske promene i borbu protiv zagađenja okoline. Kao premijer zemlje koja trenutno predsedava Savetom EU, De Kro je istakao da će se pitanjem poljoprivrednika pozabaviti na predstojećem samitu lidera u četvrtak, gde će prioritet biti na raspravi o finansijskoj podršci Ukrajini.

BONUS VIDEO:

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading