PRESTONICA DANAS POTPUNO STAJE! Najavljena totalna blokada grada, vlada u besu poslala SUROVU PORUKU narodu

Autor:

Svet

29.01.2024

08:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Po svemu viđenom tokom vikenda, za danas nas u prestonici Pariza očekuje copy-paste varijanta Berlina od pre dve nedelje

PRESTONICA DANAS POTPUNO STAJE! Najavljena totalna blokada grada, vlada u besu poslala SUROVU PORUKU narodu

Foto: Tanjug/AP Photo/Matthieu Mirville

Glavni grad Francuske Pariz danas bi mogao da bude potpuno paralisan.

Tako bar najavljuju poljoprivrednici koji će sa stotinama traktora i drugih vozila okupirati centar "grada svetlosti".

Međutim, francuska i vlada Pariza najavili su da ni po koju cenu neće dozvoliti da život stane.

Ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanin u nedelju je zadužio službenike za sprovođenje zakona da uspostave "opsežne bezbednosne mere" kako bi sprečili poljoprivrednike da blokiraju vazdušne luke na području Pariza ili tržnicu Rungis i zabranili svaki ulazak u Pariz.

Čelnici dva najveća francuska poljoprivredna sindikata rekli su u subotu da će članovi iz regija oko Pariza "započeti beskonačnu opsadu glavnog grada" u ponedeljak.

Republika

Foto: Tanjug/AP Photo/Matthieu Mirville

 

"Svi glavni putevi koji vode do glavnog grada biće okupirani", rekli su, objavljujući svoju nameru da blokiraju ogromnu fabriku hrane Rungis južno od glavnog grada.

Francuski poljoprivrednici besni su zbog, kako kažu, pritiska na otkupne cene proizvoda od supermarketa i industrijskih kupaca, kao i zbog složenih ekoloških propisa.

Ali kap koja je prelila čašu za mnoge je postupno ukidanje poreznih olakšica na dizelsko gorivo za poljoprivrednu opremu.

Poseta francuskog premijera Gabrijela Atala stočnoj farmi u zapadnoj regiji Indre-et-Loire usledio je dva dana nakon što je najavio brojne ustupke nakon blokada glavnih puteva prema Parizu i na jugu zemlje od farmera.

"Razmotrićemo sve druge mere koje možemo preduzeti u vezi s aspektima nepoštene konkurencije", rekao je Atal u nedelju.

Atal je rekao da će vlada stati na kraj sve većoj ceni dizelskog goriva koje se koristi za poljoprivredne mašine, što je posledica postupnog ukidanja poreznih olakšica na gorivo.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading