ALARMANTNO! Neverovatan porast slučajeva gonoreje i sifilisa!

Autor:

Svet

20.01.2024

17:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Porast broja slučajeva gonoreje i sifilisa u Engleskoj i Velsu

ALARMANTNO! Neverovatan porast slučajeva gonoreje i sifilisa!

Foto: Shutterstcok

poze


Podaci lokalnih vlasti u Engleskoj i Velsu upozoravaju na zabrinjavajući porast broja slučajeva gonoreje i sifilisa. Prema izveštaju Udruženja lokalnih samouprava (LGA), broj zabeleženih slučajeva gonoreje povećao se za neverovatnih 97 odsto od 2017. godine. Istovremeno, potvrđeni slučajevi sifilisa porasli su za 71 odsto. Ovi alarmantni podaci navode na razmišljanje o zdravstvenim izazovima sa kojima se suočava ova regija.

Uticaj povećanog testiranja i smanjenih izdvajanja za reproduktivno zdravlje

U izveštaju se spekuliše da bi porast broja potvrđenih slučajeva polno prenosivih bolesti mogao biti rezultat povećanog testiranja, ali i smanjenja novčanih izdvajanja za seksualno i reproduktivno zdravlje. Predstavnici LGA ističu da ulaganje u reproduktivno zdravlje ne samo da pomaže u sprečavanju bolesti i neželjenih trudnoća, već i smanjuje pritisak na zdravstveni sistem. Ovo pokreće pitanje adekvatnih ulaganja u preventivne mere i edukaciju o seksualnom zdravlju.

Finansijska podrška lokalnim vlastima

Unatoč zabrinjavajućim trendovima, Britansko ministarstvo zdravlja najavljuje izdvajanje više od 3,5 milijardi funti lokalnim vlastima u Engleskoj ove godine za finansiranje zdravstvenih usluga. Takođe, planira se povećanje ovog iznosa u naredne tri godine, što bi trebalo da omogući jačanje kapaciteta za prevenciju i lečenje polno prenosivih bolesti.

Ovi podaci jasno ukazuju na potrebu za sveobuhvatnim pristupom prevenciji i lečenju polno prenosivih bolesti, kao i na važnost kontinuiranog ulaganja u seksualno i reproduktivno zdravlje kako bi se očuvalo zdravlje populacije i smanjili troškovi zdravstvenog sistema.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading