"NE DAJ BOŽE NIKOME"! Žena osuđena na 30 godina zatvora zbog abortusa posle devet godina konačno na slobodi! NAČISTO SLOMLJENA!

Autor:

Svet

18.01.2024

09:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Lilijan, koja ima i desetogodišnju ćerku, tokom godina stekla je veliku podršku međunarodne zajednice i boraca za ljudska prava, a njen slučaj je postao simbol nepravde i surove stvarnosti sa kojom se suočavaju žene u Salvadoru.

"NE DAJ BOŽE NIKOME"! Žena osuđena na 30 godina zatvora zbog abortusa posle devet godina konačno na slobodi! NAČISTO SLOMLJENA!

Foto: Photo by Kat Jayne from Pexels

U El Salvadoru konačno je oslobođena žena koja je osuđena na 30 godina zatvora zbog navodnog abortusa. Ova presuda je izazvala brojne kontroverze i podigla prašinu u javnosti.

Lilijan, čije je ime identifikovano samo delimično, 2015. godine osuđena je na 30 godina zatvora zbog optužbi da nije vodila računa o fetusu tokom trudnoće, a kasnije je optužena za nehat i teško ubistvo nakon što je njena beba preminula usled zdravstvenih komplikacija tri dana posle porođaja.

Ona je javno isticala da su optužbe protiv nje neosnovane i da nije imala nameru da prekine trudnoću.



El Salvador ima jedan od najstrožijih zakona protiv abortusa u svetu, a ovaj slučaj je skrenuo pažnju javnosti na problematiku ženskih prava u ovoj srednjoameričkoj zemlji. Naime, zakon ne uključuje izuzeća ni u slučajevima silovanja ni kada trudnoća predstavlja zdravstveni rizik za majku.


Lilijan, koja ima i desetogodišnju ćerku,  tokom godina stekla je veliku podršku međunarodne zajednice i boraca za ljudska prava, a njen slučaj je postao simbol nepravde i surove stvarnosti sa kojom se suočavaju žene u Salvadoru. Njeno oslobođenje je dočekano sa oduševljenjem i olakšanjem širom sveta, dok je istovremeno podstaklo raspravu o potrebi reforme zakona o abortusu u ovoj zemlji.


Ovaj slučaj je samo jedan od mnogih sličnih situacija u Salvadoru, gde se veruje da su desetine žena nepravedno zatvorene pod sumnjom da su imale abortus. Borba za prava žena i pristup sigurnom i legalnom pobačaju je i dalje aktuelna tema u ovoj srednjoameričkoj zemlji, a Lilijan je postala simbol te borbe.

Lilijan je istakla je da je ceo slučaj predstavljao veoma tešku traumu i da želi da se slične nepravde više ne dešavaju.

'- U ime svih mojih pratilaca, molim vas da prestanete da optužujete i gonite druge nevine žene poput mene. Bila je to veoma teška trauma i ne želim je nikome - rekla je ona.

Bonus video

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading