"AMERIKA ĆE SA BAJDENOM UĆI U RAT DO 2025!" Analitičar o Svetskom ekonomskom forumu: Bez Rusije "za stolom" u Davosu teško do dogovora o miru

Autor: Tanjug

Svet

16.01.2024

20:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Za zaustavljanje konflikta potrebno je da u tome budu saglasne obe strane, dodao je analitičar.

"AMERIKA ĆE SA BAJDENOM UĆI U RAT DO 2025!" Analitičar o Svetskom ekonomskom forumu:  Bez Rusije "za stolom" u Davosu teško do dogovora o miru

Foto: Tanjug/Ap

Lideri velikih svetskih sila će na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu sigurno razgovarati i o miru u Pojasu Gaze, ocenio je danas Dejan Miletić iz Centra za proučavanje globalizacije, ali dodao da ne vidi da bi moglo da dođe do toga da taj sukob zaustave jer "Rusija nije za stolom".
 
- Pričaće se o miru, lobiraće se za neke opcije, ali vi ne možete bez Rusije za stolom da rešavate, ne samo Ukrajinu, nego i Bliski Istok. Rusija je po otvaranju ovog konflikta u Gazi praktično zauzela poziciju tihog podržavaoca palestinske strane, i bez prevelikog direktnog uplitanja, a preko Irana i drugih - rekao je Miletić za Tanjug.  
 
Na globalnom planu, dodao je, ne postoji konflikt koji nije vezan za pokušaj urušavanja Sjedinjenih Američkih Država. 
 
- To su koordinisane akcije. SAD, čini mi se, stoje sve gore i gore, jer iako su oni i dalje vodeća sila i suštinski njihova moć nije izazvana do nivoa da vidimo direktno velike gubitke umnožavaju se ti konflikti. SAD za sada ekonomski to balansiraju kroz pretakanje određenog bogatstva militarizacijom EU - ocenio je Miletić. 
 
Za zaustavljanje konflikta potrebno je da u tome budu saglasne obe strane, dodao je objašnjavajući da je danas nakon najave Izraela da će smanjiti svoje delovanje u Gazi, istovremeno 50 raketa iz Gaze ide prema Izraelu. 
 
Republika

Foto: Tanjug Tanja Valic

Dejan Miletić

Nova globalna realnost, ocenio je Miletić, zavisiće od rezultata izbora u Americi, jer, kako je rekao, postoje dva koncepta - "Bajdenov i Trampov". 

 
- Bajden koji nastavlja politiku devedesetih - politiku globalne premoći bez želje za kompromisom, drugi koncept je da se SAD iscrpljuju i ako je u pitanju opstanak da je potrebno obezbediti mir da bi SAD napravile određenu tradiciju i time obezbedile svoju premoć. Sa konceptom Bajdena izvesno je da bi 2025. ušli u svetski rat - ocenio je Miletić. 
 
Kada je u pitanju saglasnost svetskih lidera, on ističe da je poverenje između svetskih sila izgubljeno i da je bez poverenja nemoguće napraviti sporazume. 
 
- Mora da se radi na poverenju, izgubljeno je između velikih sila, to su sada više licemerni razgovori nego realna želja da se uvaže interesi druge strane. Nekako su svi udaljeni i čini se da je neophodan neki reset na globalnom nivou - rekao je Miletić. 
 
Bez toga, zaključuje, nema instrumenata za očuvanje globalnog mira i "svako vuče na svoju stranu".  
 
- Sila dominira. Kada ona dominira mali su ugroženi i postaju predmet podkusurivanja - rekao je Miletić. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading