ŽENA JE TOLIKO POVRAĆALA DA SU JOJ ISPALI ZUBI! Koristile ozempik da smršaju, a sada tuže proizvođača zbog užasnih nuspojava

Autor:

Svet

15.01.2024

21:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Optužbe protiv proizvođača lekova za dijabetes i mršavljenje

ŽENA JE TOLIKO POVRAĆALA DA SU JOJ ISPALI ZUBI!  Koristile ozempik da smršaju, a sada tuže proizvođača zbog užasnih nuspojava

Foto: Tanjug/AP


Proizvođači lekova za dijabetes i mršavljenje suočavaju se sa ozbiljnim optužbama jer nisu upozorili korisnike o mogućim nuspojavama njihovih proizvoda. Jedna žena koja je koristila ozempik, popularan lek za mršavljenje, navodno će trpeti od dijareje do kraja života nakon što je razvila ozbiljno crevno oboljenje. Ovo je samo jedan od slučajeva koji su doveli do tužbi protiv "Novo Nordiska", proizvođača ozempika, kao i srodnog leka vegovija. Postoje tvrdnje da je najmanje hiljadu pacijenata iskusilo ozbiljne nuspojave ovih lekova, uključujući retko stanje koje utiče na pomeranje stomačnih mišića, poznato kao gastropareza.

 

 


Neadekvatno Upozorenje o Rizicima

Žrtve tvrde da su iskusile mučninu, nadimanje, snažne bolove u trbuhu, povraćanje, gubitak težine i neuhranjenost nakon upotrebe ovih lekova. Postoje tvrdnje da su pojedini pacijenti imali ozbiljne zdravstvene komplikacije, kao što je slučaj jedne žene koja je zadobila povredu creva opasnu po život nakon upotrebe ozempika i morala je biti operisana osam sati. Iako je preživela, lekari su joj saopštili da će do kraja života imati bolove i da nikada više neće imati normalno varenje.

 

 


Tužbe i Nuspojave

Tužbe protiv "Novo Nordiska" nisu usamljeni slučajevi, jer se pominje da je još najmanje 9 tužbi podneto protiv kompanije "Eli Lilly", proizvođača mondžara, još jednog leka koji funkcioniše na sličan način. Advokati tvrde da imaju oko 100 klijenata kojima je dijagnostikovana gastropareza nakon korišćenja ovih lekova, a postoji pretpostavka da će se slučajevi grupisati krajem ovog meseca u jednu zajedničku parnicu.

Transparentnost i Upozorenja

Pacijenti koji su iskusili nuspojave ovih lekova zahtevaju veću transparentnost od proizvođača, uz zahtev da se adekvatno upozori na rizike od gastropareze i drugih zdravstvenih problema. Iako se priznaje da su ovi lekovi efikasni u kontrolisanju dijabetesa i pomažu u mršavljenju, postoji zabrinutost zbog potencijalno trajnih posledica i nuspojava koje mogu imati ekstremni uticaj na zdravlje i život korisnika.

Regulativni Aspekti

Američka uprava za lekove dopušta upotrebu ovih lekova za određene svrhe, ali postoji pitanje da li su farmaceutske kompanije adekvatno informisale javnost o potencijalnim rizicima. Postoje tvrdnje da su tokom kliničkih ispitivanja postojali pokazatelji rizika od gastropareze, ali da na to nije bilo dovoljno upozorenja u uputstvima za korišćenje.


Ove tužbe protiv proizvođača lekova za dijabetes i mršavljenje otvaraju pitanja o odgovornosti kompanija u informisanju javnosti o potencijalnim rizicima njihovih proizvoda. Dok se pravni postupak nastavlja, ostaje da se vidi kako će se ovi slučajevi odraziti na regulativu i upozorenja vezana za korišćenje ovih lekova.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading