SEVERNA KOREJA LANSIRALA HIPERSONIČNU RAKETU! Odmah stigao odgovor komšija: Ovo je PROVOKACIJA!

Autor:

Svet

15.01.2024

09:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Testiranje je izvršio Generalni biro za rakete (GMB).

SEVERNA KOREJA LANSIRALA HIPERSONIČNU RAKETU! Odmah stigao odgovor komšija: Ovo je PROVOKACIJA!

Foto: Tanjug/AP

Severna Koreja je danas lansirala novu "hipersoničnu“ raketu na čvrsto gorivo, preneli su državni mediji dodajući da je test bio uspešan i da nije predstavljao bezbednosnu pretnju po susedne zemlje.

- Test hipersonične manevarske kontrolisane bojeve glave srednjeg do velikog dometa sproveden je kako bi se u svim fazama verifikovale njene karakteristike klizanja i manevrisanja, kao i pouzdanost novorazvijenih višestepenih motora na čvrsto gorivo velike snage - navodi korejska centralna novinska agencija (KCNA).

Foto: Ahn young joon/Tanjug/AP

Lansiranje rakete

Testiranje je izvršio Generalni biro za rakete (GMB), ali u kratkom izveštaju nije navedeno da li je lansiranju prisustvovao severnokorejski lider Kim Džong Un.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Kim Džong Un

Prethodno je južnokorejska agencija Jonhap objavila da je Pjongjang lansirao balističku raketu srednjeg dometa sa svoje istočne obale, napominjući da je reč o prvom severnokorejskom lansiranju rakete u ovoj godini.

U saopštenju Združenog generalštaba južnokorejskih oružanih snaga (JCS) navedeno je da je severnokorejski raketni projektil lansiran iz oblasti oko Pjongjanga oko 14.55 po lokalnom vremenu i da je raketa preletela oko 1.000 kilometara pre nego što je pala u Istočno more.

JCS je oštro osudio lansiranje, nazvavši ga "očigledno provokativnim činom" i ističući da je Južna Koreja podelila podatke o severnokorejskom projektilu sa američkim i japanskim vlastima, prenosi Tanjug.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading