UŽASNE INFORMACIJE SA RATIŠTA: Ukrajinska vojska amputirala udove 3.000 vojnika - šta se zaista dešava na frontu?

Autor:

Svet

13.01.2024

21:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ukrajinska vojna tajna: Skrivanje ljudskih gubitaka

UŽASNE INFORMACIJE SA RATIŠTA: Ukrajinska vojska amputirala udove 3.000 vojnika - šta se zaista dešava na frontu?

Foto: Tanjug/AP Photo/Alex Babenko


Od početka rata u Ukrajini, vojne tajne su u središtu pažnje, posebno kada su u pitanju ljudski gubici. Na obe strane, broj poginulih i teško ranjenih vojnika predstavlja veliku tajnu, sa tendencijom preuveličavanja tuđih žrtava, dok se o sopstvenim ćuti.

U nedavnom intervjuu za ukrajinski jutjub kanal "Direct", bivši glavni tužilac Ukrajine Jurij Lucenko istakao je da Ukrajina gubi čak 30.000 vojnika mesečno, naglašavajući hitnost transparentnog izveštavanja o ljudskim gubicima. Lucenko je istakao da je važno da vlada saopšti stvarne brojke gubitaka ukrajinske vojske kako bi građanima pokazala ozbiljnost situacije i motivisala ih da se priključe oružanim snagama, a ne da izbegavaju mobilizaciju.


**Povećan broj teško ranjenih vojnika u Ukrajini**

Prema američkom izveštaju, bolnica Mečnikov u gradu Dnjepropetrovsku beleži porast teško ranjenih vojnika od čak 30 odsto u poslednjih nekoliko nedelja. Glavni lekar bolnice, Sergej Riženko, izjavio je da se svakodnevno prima između 40 i 100 teško ranjenih vojnika, a da je do sada obavljeno oko 3.000 amputacija udova ukrajinskih vojnika od početka rata.

**Ruski napadi i američke procene**

U poslednjih nekoliko nedelja, intenzivirani ruski napadi na nekoliko tačaka fronta doveli su do povećanja broja žrtava na ukrajinskoj strani. Američka televizija citira ukrajinske vojnike koji ističu da su ruske snage stekle prednosti, uključujući superiorni broj smrtonosnih dronova i veće zalihe artiljerijske municije, što je dovelo do nadmašivanja ukrajinskih snaga na liniji fronta.

**Zvanični podaci o žrtvama**

Iako je prošlo skoro dve godine od početka rata, ukrajinska vlada nije objavila zvanične podatke o ukupnom broju poginulih i/ili ranjenih ukrajinskih vojnika, dok istovremeno ističu da su ruski gubici "mnogo više od ukrajinskih". Slično, Moskva je takođe tajnovita u vezi sopstvenih žrtava, dok su američki obaveštajci procenili da je od početka rata ubijeno i ranjeno između 300 i 400 hiljada ruskih vojnika. Ove procene ukazuju na to da je u Ukrajini do sada na obe strane ubijeno ili teško ranjeno skoro milion ljudi.
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (1)

Loading
Nenad

13.01.2024 22:46

ma da nacisti su vec osvojili Krim samo nece da se hvale uspesima . A kad malo predahnu i napiju se votke krecu da pokore Moskvu . Pa sve do Vladivostoka .