UHAPŠEN GRADONAČELNIK! Lažne potvrde o bugarskom poreklu izdavali za 1000 evra - evo ko je sve pohapšen!

Autor: Sanja Bojanović

Svet

13.01.2024

10:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U prilogu se dodaje da se potvrde izdaju na iznos od 900 ili 1000 evra i koriste se za dobijanje bugarskog pasoša.

UHAPŠEN GRADONAČELNIK! Lažne potvrde o bugarskom poreklu izdavali za 1000 evra - evo ko je sve pohapšen!

Foto: youtube/DKARESZ 32

Istraživačka emisija Fix Fare, koja je do sada otkrivala niz koruptivnih afera, dokazala je pre nekoliko nedelja koliko je lako kupiti potvrdu o bugarskom poreklu u Ostrenju i Bulćizi, bez obzira na poreklo.

Albanski Visoki inspektorat za prijavljivanje i kontrolu imovine i sukoba interesa (ILDPKI) je obavestio da je pokrenuta administrativna istraga protiv gradonačelnika Bulćize Festime Mjestrija zbog izdavanja lažnih potvrda o bugarskom poreklu. U poslednje vreme bugarski pasoš je postao važan dokument na Balkanu budući da je zemlja u EU i da taj pasoš nudi razne pogodnosti.

- Nakon što smo detaljno razmotrili zahtev poslanika u albanskom parlamentu Durate Čupija, odlučili smo da započnemo istragu verifikacije, postupanja i rešavanja sumnjivog slučaja sukoba interesa tokom obavljanja dužnosti predsednika opštine Bulćize, Festime Mjestrija - navodi se u obaveštenju.

Reč je o naknadnoj aktivnosti albanskih vlasti nakon otkrivanja skandala sa izdavanjem lažnih uverenja o "bugarskom poreklu" u administrativnoj jedinici Ostreni, okrug Golo Brdo, naseljenom Makedoncima, koja teritorijalno potpada pod opštinu Bulćiza.

- Istraživačka emisija Fix Fare, koja je do sada otkrivala niz koruptivnih afera, dokazala je pre nekoliko nedelja koliko je lako kupiti potvrdu o bugarskom poreklu u Ostrenju i Bulćizi, bez obzira na poreklo. Za 100.000 leka (oko 1000 evra) novinari su kupili dva takva sertifikata sa pečatom i potpisanim od administratora Ostrena Ljuana Mjestrija - podseća televizija.

Policija je nakon emisije uhapsila Mjestrija (62) i A. L. (33) načelnika odeljenja socijalne zaštite i dvojicu meštana Ostrenja, kao i Fitima Balu (61), meštanina Trebišta, koji je bio sekretar Opštinskog veća Bulćize, rudarskog grada koji se nalazi na albansko-makedonskoj granici, dvadesetak kilometara od Debra.

U prilogu se dodaje da se ove potvrde izdaju na iznos od 900 ili 1000 evra i koriste se za dobijanje bugarskog pasoša. Još je spornije da nijedan zakon ne dozvoljava administratoru da izdaje "potvrde o etničkoj pripadnosti".

BONUS VIDEO 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading