USTAO I JORDAN! Kralj poslao poruku Amerikancima, da li će ovo zaustaviti rat u Gazi?

Autor:

Svet

07.01.2024

12:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Amerikanci su pred sve većim pritiskom da utiču na Izrael da se što pre okonča sukob u Gazi

USTAO I JORDAN! Kralj poslao poruku Amerikancima, da li će ovo zaustaviti rat u Gazi?

Foto: Tanjug/AP

Jordanski kralj Abdulah II upozorio je američkog državnog sekretara Entonija Blinkena na "katastrofalne posledice" nastavka izraelske vojne kampanje u Gazi i zatražio od SAD da utiču da, kako je rekao, "agresija" odmah prestane.

Ministar spoljnih poslova Jordana Ajman Husein al Safadi na sastanku sa Blinkenom takođe je istakao "neophodnost hitnog okončanja agresije", ali i zaštite civila u Pojasu Gaze i pružanja adekvatne i trajne humanitarne i medicinske pomoći, prenosi Al Džazira.

Blinken je na sastancima sa jordanskim kraljem i ministrom spoljnih poslova naglasio potrebu da Izrael prilagodi svoje vojne operacije kako bi smanjio civilne žrtve i značajno povećao količinu humanitarne pomoći koja stiže do Gaze, preneo je ranije AP.

Blinken je istakao važnost pripreme detaljnih planova za postkonfliktnu budućnost palestinske enklave.

Blinken je u subotu u Istanbulu razgovarao sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom i šefom turske diplomatije Hakanom Fidanom o pritisku koji bi Turska mogla da izvrši na Iran i njegove saveznike kako bi se smirile tenzije na Bliskom istoku i ubrzalo slanje humanitarne pomoći stanovništvu u Pojasu Gaze, preneli su ranije svetski mediji.

Kasnije je na Kritu razgovarao sa premijerom Grčke Kirijakosom Micotakisom o bezbednosnom izazovu koji trenutno predstavljaju jemenski pobunjenici Huti za pomorski saobraćaj u Crvenom moru, čime su, kako je naveo, pogođene desetine zemalja, ali i cela međunarodna zajednica.

Blinkenova bliskoistočna turneja dolazi u trenutku eskalacije regionalnih tenzija u Libanu, severnom Izraelu, Crvenom moru i Iraku, što SAD nastoje da spreče, navodi AP.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading