UNIŠTAVANJE HAMASA VIŠE NIJE GLAVNI CILJ: Izrael posle tri meseca PROMENIO TAKTIKU u Gazi, evo šta će od danas da radi

Autor:

Svet

07.01.2024

09:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pripadnici Hamasa su 7. oktobra 2023. godine napali posetioce muzičkog festivala na jugu Izraela, nakon čega su brutalnim atacima uništili nekoliko kibuca. Tada je ubijeno više od 2.000 ljudi, posle čega je Izrael ušao u rat

UNIŠTAVANJE HAMASA VIŠE NIJE GLAVNI CILJ: Izrael posle tri meseca PROMENIO TAKTIKU u Gazi, evo šta će od danas da radi

Foto: Profimedia

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu održao je ove nedelje najvažniji i sastanak pun tenzija i svađa sa ministrima i načelnicima izraelske vojske.

Povod je bio jednostavan - pronaći rešenje u ratu u Gazi. 

Pitanje "šta dalje?" provejavalo je sastankom na kojem su pale i neke teške reči, ali jedno je ipak ostvareno. Izrael je promenio taktiku u ratu sa Hamasom i to će već od danas biti vidljivo na frontu.

Na današnji dan u oktobru prošle godine Hamas je izveo napad na Izrael nakon kojeg je počeo dugotrajni odgovor Izraela u kojem je do sada ubijeno više od 20.000 civila.

Pre tri meseca, obraćajući se građanima, izraelski premijer Benjamin Netanjahu dao je obećanje da će IDF odmah upotrebiti svu svoju snagu da uništi Hamas.

Sada, Izraelske odbrambene snage (IDF) prelaze na novu fazu svog rata protiv Hamasa u Gazi, a postoje znakovi da se i njihovi ciljevi menjaju.

Nova taktika Izraela je direktno gađanje mesta gde se nalaze vođe Hamasa, ali i prepadi i iznenadni ulasci u tunele. Čini se da će ubuduće izbegavati masovne udare na gradove Gaze.

"Vodstvo IDF-a vrlo dobro razume da je najviše što može učiniti jeste da ozbiljno degradira vojne kapacitete Hamasa", rekao je za CNN Bilal Y. Sab, saradnik na Bliskom istoku i sjvernoj Africi u Četam Hausu.

Uništenje Hamasa, cilj koji je Netanjahu hvalio 7. oktobra, bilo je uzvišeno, neuhvatljivo i, prema mnogim analitičarima, nemoguće.

Hamasov uticaj seže daleko van Gaze, što znači da je potpuni poraz grupe vrlo ambiciozan za Izrael, ako se uopšte može postići.

Šef obaveštajne službe IDF-a, general-major Aaron Haliva izostavio je uništavanje Hamasa kada je nabrajao vojne ciljeve u govoru u četvrtak, primećuju izraelski mediji.

Kasnije u četvrtak, izraelski ministar odbrane Joav Galant otkrio je planove za sledeću fazu rata u Gazi, naglašavajući novi borbeni pristup na severu i kontinuirani fokus na gađanje lidera Hamasa za koje se sumnja da su prisutni na južnoj teritoriji enklave, prenosi Klix.ba.

U trećoj fazi, operacije IDF-a u severnoj Gazi obuhvatiće "prepade, uništavanje terorističkih tunela, vazdušne i kopnene aktivnosti i specijalne operacije", rekao je Galant.

"Ova faza će biti manje intenzivna, ali će trebati više vremena", rekao je za CNN Johan Plesner, predsednik Izraelskog demokratskog instituta i bivši član Kneseta stranke Kadima.

"Definicija uspeha neće biti hvatanje ili ubijanje svih Hamasovih operativaca, već da Hamas više ne može da upravlja Pojasom Gaze. Hamas je organizovan kao vojska, sa komandnim i kontrolnim centrima, pukovima i brigadama. Ova komandna struktura se ozbiljno dovodi u pitanje i demontira", rekao je Plesner.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading