SVET U ŠOKU: Šta je Si Đinping poručio Bajdenu o sudbini Tajvana?

Autor:

Svet

20.12.2023

21:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kineski predsednik Si Đinping upozorio Bajdena na nameru ujedinjenja sa Tajvanom

SVET U ŠOKU: Šta je Si Đinping poručio Bajdenu o sudbini Tajvana?

Foto: Tanjug/AP


Na nedavnom sastanku u San Francisku, kineski predsednik Si Đinping je jasno istakao svoju nameru da Kina ponovo ujedini Tajvan sa kontinentalnom Kinom.

Ova izjava je izazvala pažnju kako američkih, tako i kineskih zvaničnika, posebno zbog nagoveštaja da bi se to moglo dogoditi u narednim godinama.



Saopštenje o mirnom pripajanju Tajvana



Si je istakao da Kina želi da pripoji Tajvan mirnim putem, a ne silom, što je bitan detalj koji je istaknut na sastanku.

Takođe, kineski lider je demantovao spekulacije o vremenskom okviru za ovu akciju, ističući da nije postavio određeni rok za sprovođenje ovog plana.


Zahtev Kine za podršku SAD i reakcija Bele kuće



Pre samita, kineski zvaničnici su tražili od Bajdena da javno podrži kineski cilj mirnog ujedinjenja sa Tajvanom, kao i da se distancira od tajvanske nezavisnosti. Međutim, Bela kuća je odbila ovaj zahtev, čime je jasno stavila do znanja da SAD zadržavaju svoj stav o ovoj temi.



Tenzije između SAD i Kine u vezi pitanja Tajvana



Ovo upozorenje dolazi u vreme kada se ponašanje Kine prema Tajvanu smatra sve agresivnijim, što dodatno pojačava postojeće tenzije između SAD i Kine. Očekuje se da će predstojeći predsednički izbori na Tajvanu dodatno usložniti situaciju, s obzirom na stavove koje zauzimaju obe strane.


Strah od vojnog sukoba



Briga zvaničnika Bajdenove administracije je sve veća, posebno zbog mogućnosti vojnog sukoba sa Kinom. Sijevo zveckanje oružjem u vezi pitanja Tajvana dodatno podstiče napore da se izbegne eskalacija sukoba između ove dve velike sile.

Kineski predsednik Si Đinping je jasno istakao svoje namere u vezi sa Tajvanom, stvarajući time dodatnu napetost u odnosima između Kine i SAD. Ovo pitanje će svakako ostati u fokusu međunarodne javnosti u narednom periodu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading