ŠOLC U POSETI KINI: Dve vruće teme na stolu u razgovoru sa Si Đinpingom

Autor:

Svet

13.04.2024

20:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Šolcu je ovo drugo putovanje u Kinu otkako je preuzeo dužnost krajem 2021. godine.

ŠOLC U POSETI KINI: Dve vruće teme na stolu u razgovoru sa Si Đinpingom

Foto: YouTube/ZEIT ONLINE/Printscreen

Nemački kancelar, Olaf Šolc, otputovao je danas u Kinu u trodnevnu posetu tokom koje bi  trebalo da se sastane s predsednikom, Si Đinpingom, nakon zaustavljanja u Čongkingu i Šangaju.

Šolc bi trebalo da doputuje u Peking u utorak na političke razgovore za koje se očekuje da će obuhvatiti ruski rat protiv Ukrajine, napetosti s Tajvanom i trgovinu.

Zapadne zemlje pokušale su izolovati Moskvu u svetlu sveobuhvatne ruske invazije na Ukrajinu, ali Peking je najvažniji saveznik Kremlja, iako je službeno ostao neutralan.

Kinesko vođstvo nije osudilo ruski rat i umesto toga za sukob okrivljuje Zapad. U međuvremenu rastu napetosti u odnosima između Kine i Tajvana, jer Peking tu samoupravu smatra delom svoje teritorije.

Kina je najvažniji trgovinski partner Nemačke, a Šolcu će se na sastanku pridružiti desetak menadžera vodećih nemačkih kompanija. U nemačkoj delegaciji su i ministar poljoprivrede - Džem Ozdemir, ministar saobraćaja - Folker Vising, i ministarka okoline - Štefi Lemke.

Šolcu je ovo drugo putovanje u Kinu otkako je preuzeo dužnost krajem 2021. godine, ali je tamo proveo samo jedan dan u novembru 2022. zbog pandemije. Ovo trodnevno putovanje najduže je otkako je na dužnosti kancelara Nemačke.

Prvo bi se trebao zaustaviti u Čongkingu, najvećem gradu na svetu, u kojem živi oko 32 miliona ljudi, a nalazi se na reci Jangce. U Šangaju, Šolc će posetiti nemačke kompanije i obratiti se studentima.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading