"RUSIJA IPAK NIJE JAKA" Šolc govorio o ratu u Ukrajini, a onda stigla packa iz Varšave

Autor:

Svet

20.03.2024

23:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Šolc je naglasio da će Nemačka i Evropa pomoći Ukrajini što duže budu mogle.

"RUSIJA IPAK NIJE JAKA" Šolc govorio o ratu u Ukrajini, a onda stigla packa iz Varšave

Foto: Tanjug/AP

Sa vojne tačke gledišta, ruski rat u Ukrajini je "brutalan", ocenio je nemački kancelar, Olaf Šolc, u Bundestagu i istakao da Rusija ipak nije jaka. Na domaćem planu kako tvrdi, "represivni" ruski sistem pokazuje znake nedostatka snage.

Šolc je naglasio da će Nemačka i Evropa pomoći Ukrajini što duže budu mogle.

- Ako predsednik Rusije veruje da samo mora da obustavi ovaj rat i da će naša podrška oslabiti, onda je pogrešio - dodao je on.

Prema njegovim rečima, Nemačka i Francuska, Vajmarski trougao, cela Evropska unija su zajedno i to je, takođe, poruka koju šalju Rusiji svim ovim odlukama.

Šolc se osvrnuo i na, kako tvrdi, "falsifikovane izbore" u Rusiji i progon opozicije.

- Isključivanje iz izbora predsedničkih kandidata koji nemaju velike izglede, ali mogu dobiti previše glasova, ništa od ovoga nije znak snage - rekao je nemački kancelar pred dvodnevni Samit šefova država i vlada EU u Briselu.

Sutrašnji samit biće fokusiran, između ostalog, na podršku Ukrajini, situaciju na Bliskom istoku, proširenje EU na Zapadni Balkan i druge teme kao što su migracije i poljoprivreda.

Foto: Tanjug/AP

 

Poljski ministar spoljnih poslova, Radoslav Sikorski, podržao je danas mogućnost da Ukrajina dobije krstareće rakete Taurus i optužio Nemačku da ne želi da isporuči nove sisteme naoružanja.

- Britanskim i američkim projektilima Ukrajinci su uspeli da nateraju Ruse da svoje logističke centre, svoje skladišta municije, svoje komandne i kontrolne centre, svoje transportne veze dalje od fronta. A nemačke rakete bi ih naterale da idu još dalje -  rekao je.

Sikorski je kritikovao duge procese donošenja odluka u nemačkoj vladi.

- Berlin ima istorijske razloge da bude nervozan zbog slanja vojnog materijala ili trupa. Mi to razumemo, ali Rusi su u ofanzivi. Ukrajini ponestaje municije - rekao je on.

Nemački kancelar, Olaf Šolc, je u više navrata odbijao isporuku ovog veoma preciznog oružja Kijevu, navodeći rizik od uvlačenja Nemačke u rat.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading