ZAHUKTAVA SE U BERLINU, ŠOLCU OD OVOGA NEĆE BITI DOBRO: Ne stišava se bura zbog snimka nemačkih oficira koji razmatraju napad na Krimski most!

Autor:

Svet

02.03.2024

16:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Operativno će biti razjašnjena situacija u vezi sa objavljenim audio snimkom razgovora nemačkih oficira o planovima za napad na Krimski most, izjavio je nemački kancelar Olaf Šolc.

ZAHUKTAVA SE U BERLINU, ŠOLCU OD OVOGA NEĆE BITI DOBRO: Ne stišava se bura zbog snimka nemačkih oficira koji razmatraju napad na Krimski most!

Foto: Tanjug/AP

Ono što se dogodilo on je nazvao "ozbiljnim problemom".

- Zbog toga se to sada istražuje veoma detaljno i intenzivno i veoma brzo. To je takođe neophodno - odgovorio je Šolc na pitanje agencije DPA da li će zbog snimka biti štete za Berlin na spoljnopolitičkom planu.

Podsetimo, glavna urednica medijske grupe „Rusija sevodnja“ i televizijskog kanala RT Margarita Simonjan je juče objavila 40-minutni audio-snimak razgovora visoko rangiranih oficira nemačkog Bundesvera koji razmatraju „kako da bombarduju Krimski most“.

Sudeći prema tom zapisu, u razgovoru učestvuju četvorica oficira, među kojima je i šef Odeljenja za operacije i obuku Vojno-vazduhoplovnih snaga.

Oficiri, pored ostalog, razmatraju kako da isporuče rakete „Taurus“ i kako da obuče ukrajinske vojnike da ispale te rakete na Krimski most, tako da Nemci ne pređu „crvenu liniju“ i da ne postanu očigledni učesnici sukoba u Ukrajini, piše Dputnjik.

Podsetimo, ''Raša tudej'' je objavio snimak i transkript navodnog razgovora visokih oficira Bundesvera koji su, kako se navodi, razmatrali napad na Krimski most nemačkim raketama "Taurus".

Mnogo toga ukazuje da je snimak razgovora četiri nemačka oficira, koji su u petak emitovali ruski mediji - autentičan, iako Bundesver ti još nije zvanično potvrdio, piše danas magazin "Bild".

Portparolka nemačkog Ministarstva odbrane rekla je za "Bild" da je u toku provera da li je snimak nastao od komunikacije Bundesvera.

- Savezna kancelarija za vojno-kontraobaveštajnu službu (BAMAD) pokrenula je sve neophodne mere. Ne možemo ništa da kažemo o sadržaju komunikacija koje su očigledno presretnute - rekla je ona.

Na snimku se može čuti kako četiri oficira Bundesvera razgovaraju o mogućnostima krstareće rakete Taurus - očigledno u pripremi za brifing nemačke savezne vlade.

Kako navodi "Bild", iz tog snimka se zaključuje da četvorica oficira ne pretpostavljaju da bi zbog slanja raketa nemački vojnici nužno morali biti poslati u Ukrajinu, mada je to upravo ono što je savezni kancelar Olaf Šolc više puta navodio kao razlog da opravda svoje "ne" isporuci "Taurusa".

Oficiri Bundesvera su, prema transkriptu, takođe predložili načine na koje bi rakete "Taurus" mogle da se koriste u Ukrajini. Šolc smatra da bi sugerisanje ciljeva tih raketa Nemačku pretvorilo u zaraćenu stranu.

"Bild" navodi da nemački oficiri razgovaraju o obuci ukrajinskih pilota i drugim tehničkim detaljima i pominju samo one ciljeve za koje pretpostavljajju da su očigledni za Ukrajince.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading