PROSEČNO DOMAĆINSTVO TROŠI 5.306 EVRA NA STRUJU I GORIVO! Energetski kolaps u Nemačkoj!

Autor:

Svet

01.03.2024

22:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Skok cena energenata u Nemačkoj

PROSEČNO DOMAĆINSTVO TROŠI 5.306 EVRA NA STRUJU I GORIVO! Energetski kolaps u Nemačkoj!

Foto: Shuttertsock


List "Berliner morgenpost" objavio je da će potrošači u Nemačkoj ove godine morati da izdvoje značajno više novca za struju i grejanje u poređenju sa prethodnim godinama.

Prema najnovijoj studiji portala "Verivok", prosečno domaćinstvo sada godišnje troši 5.306 evra za struju, gorivo i grejanje, što je porast od 1.534 evra u odnosu na februar 2021. Troškovi ovih stavki u kućnom budžetu porasli su za 41 procenat u poslednje tri godine.


Povećanje troškova energije

Struja, gas, lož-ulje i gorivo su i dalje znatno skuplji nego pre početka energetske krize. Iako su troškovi pali za trećinu od svog vrhunca u oktobru 2022, domaćinstva su i dalje veoma opterećena visokim troškovima energije, izjavio je Torsten Štork, stručnjak za energetiku u Verivoku.

Uticaj na industriju

Nemačka je duže od dve decenije imala koristi od jeftine ruske energije, ali je postala jedna od najteže pogođenih država nakon smanjenja ili obustave snabdevanja ruskim energentima.

Uvoz električne energije morao je biti povećan nakon odluke Nemačke da ukine nuklearnu energiju i pređe na obnovljive izvore. Stručnjaci upozoravaju da se vladavina Nemačke kao industrijske supersile bliži kraju usled gubitka jeftinog ruskog prirodnog gasa, što bi moglo da predstavlja fatalan udarac proizvođačima, koji se ionako bore da ostanu konkurentni.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading