TAURUS SMRT ZA PUTINA! NEVIDLJIV I ZA S-400: Ukrajina pregovara sa Nemcima o kupovini moćnog oružja

Autor:

Vesti

19.11.2023

20:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zahvaljujući stelt tehnologiji, unapređena krstareća raketa vazduh-zemlja može da izbegne najsavremeniji ruski PVO sistem.

TAURUS SMRT ZA PUTINA! NEVIDLJIV I ZA S-400: Ukrajina pregovara sa Nemcima o kupovini moćnog oružja

Foto: Tanjug/Ap

Remontovana nemačka krstareća raketa vazduh-zemlja taurus, nazvana taurus 2, mogla bi da bude ključni adut Ukrajinaca u kontraofanzivi, koja je već dugo u zastoju. Naime, radi se o oružju stelt tehnologije, koja omogućava da izbegne moćne radare ruskog protivvazdušnog sistema S-400.

Prema saznanjima zapadnih vojnih stručnjaka, Kijev je zainteresovan za kupovinu ovih raketa, a pregovori se vode u tajnosti. U avgustu je nemački ministar odbrane Boris Pistorijus kategorično odbacio mogućnost isporuke zbog straha od reakcije Moskve, ali su zastoj na frontu i američki pritisak, izgleda, promenili stav Berlina.

Koristi veštačku inteligenciju

Prema tvrdnjama proizvođača, promena ugla zamaha krila može da dovede do povećanja dometa 10 odsto. Još jedna ključna stvar je navigacioni sistem, koji će koristiti algoritme zasnovane na veštačkoj inteligenciji. Biće dodat dvosmerni link za prenos podataka satelitskim linkom, koji će omogućiti reprogramiranje misije tokom leta.

EFIKASNIJA VERZIJA

Kako piše specijalizovani sajt Oružje onlajn, taurus je krajem devedesetih godina razvila nemačka kompanija "MBDA Dojčland" i švedski "Sab dajnamiks AB", na zapadu se smatra jednim od najefikasnijih oružja za lansiranje iz vazduha, a sada je dobio moderniju, znatno efikasniju verziju.

- Leteći na visini manjoj od 50 metara, kada se jednom nađe na neprijateljskoj teritoriji, ruski protivvazdušni sistem S-400 ne može da primeti taurus, između ostalog, i zbog stelt dizajna. Taurus 2 odlikuje remontovan motor, punjenje je zamenjeno, a poboljšan je i navigacioni sistem. Bundesver je naručio 300 unapređenih verzija - pojašnjava proizvođač.

Ove rakete imaju domet od preko 500 kilometara i po izgledu su slične raketama storm šedou. Radi se o oružju visoke preciznosti koje bi moglo da se elektronski integriše u ukrajinske avione su-24, koje su ukrajinske vazduhoplovne snage već modifikovale tako da lansiraju i rakete storm šedou. Ima sposobnost izbegavanja protivvazdušne odbrane protivnika i koristi sistem za navigaciju po terenu da bi pronašla i uništila cilj. Osim toga, taurus kepd 350 može nositi različite vrste bojevih glava, uključujući visoko eksplozivne ili bunker-buster varijante, u zavisnosti od specifičnih operativnih zahteva.

Za udare na baze, brodove i skladišta

Ukrajini je taurus 2 očajnički potreban za dejstva daleko iza fronta, na teritoriji Rusije. Mete bi bili komandna mesta, vazduhoplovne baze, skladišta goriva i municije, baze za skladištenje opreme, brodove i druge objekte.

INFRACRVENI TRAGAČ

Republika

Foto: Printscreen YT

Taurus raketa

Taurus dobija na visini leta tek u poslednjoj fazi, a zatim se spušta na metu pod strmim uglom. Tandem bojeva glava od 481 kilogram omogućava joj da prodre čak i u jako utvrđene bunkere: pri udaru, prva bojeva glava stvara proboj kroz koji će prodreti drugo eksplozivno punjenje. Senzori i multimodni osigurač omogućavaju da projektil prodre kroz nekoliko spratova bunkera sve dok se ne aktivira druga detonacija.

Osim toga, taurus kao senzor koristi pasivni infracrveni tragač, koji PVO sistemi teško registruju. Samo navigacioni radarski visinomer emituje slabo zračenje, a raketa se oslanja na tri navigaciona senzora. Pored GPS, to je navigacija zasnovana na terenu i slikama.

Takođe, ova raketa ima najtežu bojevu glavu među zapadnim sistemima u istoj kategoriji, kao i visok potisak, koji obezbeđuje maksimalnu manevarsku sposobnost u završnoj fazi napada. Turboventilatorski pogonski sistem ima maksimalnu brzinu od 0,95 maha i domet veći od 500 kilometara, pri čemu je najveći deo leta iznad zemlje.

Karakteristike

- domet 500 kilometara
- brzina 0,95 maha
- leti na visini manjoj od 50 metara
- poboljšan navigacioni sistem

Čime raspolaže S-400: U borbeni položaj za pet minuta

Republika

Foto: www.profimedia.rs

S-400

Za protivavionski i protivraketni sistem S-400 kaže se da je jedan od najkontroverznijih raketnih sistema trenutno. Ima mogućnost detektovanja letelica i omogućava praćenje i osmatranje na daljini od čak 600 kilometara, a Amerikanci čak uvode sankcije državama koje se odluče da ga kupe.

Još jedna važna stvar kod ovog PVO sistema je mogućnost upotrebe četiri različita tipa projektila, različite težine i mogućnosti, što  ovaj sistem čini veoma fleksibilnim. Koristi i novije rakete, kao što je 40N6, koje se mogu pohvaliti dometom do 400 kilometara.

Vreme potrebno za prelazak sistema S-400 iz marševskog u borbeni položaj je od pet do deset minuta, a vreme da se sistem dovede u borbenu spremnost s položaja iznosi nepuna tri minuta. Prvi put je stavljen u operativnu upotrebu u oružane snage Ruske Federacije 2007. Pored Rusije, ovaj sistem koriste i Belorusija, Kina, Indija i Turska.

Ko sve nosi taurus

- nemački tornado
- španski F/A-18
- južnokorejski F-15K slem igl

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading