KLJUČA U PARIZU! Zapad u neverici zbog problematične odluke Makrona, levica ga najbrutalnije kritikuje: Pirova pobeda predsednika Francuske!

Autor:

Svet

20.12.2023

12:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Iznenađujuća podrška Nacionalnog okupljanja Marine Le Pen predlogu kontroverznog zakona o imigraciji uzdrmala je političku scenu u Francuskoj, izazivajući polemike i podelu u Briselskom bloku predsednika Emanuela Makrona. Ova neočekivana podrška, koju su neki članovi Makronovog bloka protumačili kao sramotu, dovela je do burnih debata u francuskom parlamentu.

KLJUČA U PARIZU! Zapad u neverici zbog problematične odluke Makrona, levica ga najbrutalnije kritikuje: Pirova pobeda predsednika Francuske!

Foto: Tanjuag/Ap

Predlog zakona, koji je dobio podršku 349 poslanika, uključujući članove Makronove centrističke koalicije i konzervativce, suočio se s oštrim otporom i kritikama. Čak 27 poslanika iz Makronove koalicije glasalo je protiv zakona, a gotovo četvrtina bila je uzdržana ili protiv, ostavljajući vladu s teškim modricama.

Briselski "Politiko" je nazvao usvajanje zakona Pirovom pobedom za francuskog predsednika, koji se našao na udaru kritika sa obe strane političkog spektra. Nacionalno okupljanje tvrdi da je njihov predlog inspirisan vladinim pokušajem ograničavanja državne pomoći strancima, što je dodatno produbilo jaz između političkih opcija.

Odlučujući trenutak u raspravi bio je obećanje vlade da neće doneti zakon ako ne dobije dovoljnu podršku bez Nacionalnog okupljanja. Iako su glasovi ove stranke bili neophodni za apsolutnu većinu, Makron je odlučio istrajati, insistirajući da neće pregovarati s krajnjom desnicom.

Međutim, sada se postavlja pitanje rekonstrukcije vlade, jer se parlament suočava s razorenom koalicijom. Spekulacije o mogućoj promeni premijera sve su glasnije, a francuska javnost prepoznaje potrebu za jačanjem pozicije predsednika Makrona.

Debata u utorak otkrila je duboko podeljeno francusko društvo, a politički analitičari predviđaju turbulentne dane za vladu. Hoće li Makron uspeti ponovno uspostaviti stabilnost ili će biti primoran na značajne promene kako bi sačuvao političku podršku, ostaje da se vidi u narednim nedeljama.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading