OVO DO SADA NIKADA NIJE VIĐENO! Tramp diskvalifikovan sa izbora, njegovo ime NEĆE biti na glasačkom listiću!

Autor:

Svet

20.12.2023

07:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ime nekadašnjeg predsednika Donalda Trampa ne može da se pojavi na glasačkom listiću u državi Kolorado na predsedničkim izborima sledeće godine, doneo je odluku najvišeg suda u toj istorijskoj presudi koju će verovatno doneti Vrhovni sud SAD.

OVO DO SADA NIKADA NIJE VIĐENO! Tramp diskvalifikovan sa izbora, njegovo ime NEĆE biti na glasačkom listiću!

Foto: Tanjug/AP

Trampova uloga u napadu njegovih pristalica na američki Kapitol 6. januara 2021. je problematična.

Većinom od četiri od sedam sudija, Vrhovni sud Kolorada učinio je Trampa prvim predsedničkim kandidatom u istoriji SAD koji je proglašen nepodobnim za Belu kuću. Oni su se pozvali na retko korišćenu odredbu Ustava SAD koja zabranjuje zvaničnicima koji su učestvovali u „pobuni“ da obavljaju funkcije. Odluka se odnosi samo na republikanske predizbore u Koloradu 5. marta, ali bi njen zaključak mogao uticati na Trampov položaj u državi 5. novembra.

Nestranački američki prognostičari izbora vide Kolorado kao pretežno demokratski, što znači da će predsednik Džo Bajden verovatno voditi državu bez obzira na Trampovu sudbinu tamo. Tramp je obećao da će se žaliti na presudu Vrhovnom sudu SAD, a sud u Koloradu je najavio da će odložiti dejstvo svoje odluke najmanje do 4. januara 2024. kako bi se omogućila žalba.

Osuđuju ga zbog podsticanja nasilja na Kapitolu

Presudom je postavljena osnova za Vrhovni sud SAD, čija konzervativna većina od 6-3 uključuje tri Trampa imenovana, da razmotri da li Tramp ima pravo da služi još jedan predsednički mandat.

Tužba se smatra probnim slučajem za šire napore da se Tramp diskvalifikuje sa državnih glasačkih listića u skladu sa odeljkom 3 14. amandmana, koji je usvojen nakon građanskog rata u SAD kako bi se sprečilo pristalice Konfederacije da služe u vladi.

Sud u Koloradu presudio je da Ustav SAD zabranjuje Trampu, favoritu za republikansku nominaciju 2024, da se pojavi na glasačkom listiću zbog njegove uloge u podsticanju nasilja u Kapitolu dok su se poslanici sastajali da potvrde rezultate izbora 2020. godine.

Oglasili se i iz Trampove kampanje

Istorijska savezna optužnica bivšeg predsednika 1. i potom 14. avgusta od strane države Džordžije za njegove navodne nezakonite pokušaje da poništi izborne rezultate 2020. godine otvorila je pravnu debatu o njegovoj mogućoj nepodobnosti, što je dovelo do žalbi u nekoliko država. .

Ali od petnaestak slučajeva koji su na čekanju u raznim državama, uključujući dva odbačena u Minesoti i Mičigenu, sudovi u Koloradu bili su prvi koji su proglasili Donalda Trampa nepodobnim. „Ne dolazimo olako do ovih zaključaka“, napisale su sudije većine.

- Svesni smo veličine i ozbiljnosti pitanja koja su sada pred nama. Takođe smo svesni naše svečane dužnosti da primenjujemo zakon, bez straha ili naklonosti, i bez uticaja na reakciju javnosti na odluke koje zakon zahteva od nas da donesemo - dodali su.

Trampova kampanja nazvala je odluku suda „nedemokratskom“.

- Vrhovni sud Kolorada je večeras doneo pogrešnu odluku i brzo ćemo se žaliti Vrhovnom sudu Sjedinjenih Država - rekao je portparol Trampove kampanje.

BONUS VIDEO:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading