"DANAŠNJE OPASNOSTI SU STRAŠNE KOLIKO I ONE PRE 80 GODINA!" Matarela: Najveća opasnost proizilazi iz jadnog ponašanja nekih vlada i terorističkih grupa

Autor: Tanjug

Svet

15.12.2023

19:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

On je naglasio da međunarodna zajednica koja ne uspeva da zaštiti svoju decu, koja nije u stanju da dopremi humanitarnu pomoć čak ni deci, izgleda nehumano.

"DANAŠNJE OPASNOSTI SU STRAŠNE KOLIKO I ONE PRE 80 GODINA!" Matarela: Najveća opasnost proizilazi iz jadnog ponašanja nekih vlada i terorističkih grupa

Foto: Tanjug/AP

Predsednik Italije Serđo Matarela

Opasnosti sa kojima se svet danas suočava imaju drugačija imena od onih sa kojima se suočavao pre 80 godina, ali nisu ništa manje strašne, izjavio je danas predsednik Italije Serđo Matarela.

- Svetski rat koji se vodi fragmentalno vodi do sveta u fragmentima - rekao je Matarela diplomatskom koru akreditovanom u Italiji, prenela je Ansa.

Da bi se izbegli sukobi širih razmera, Matarela je rekao da je neophodno "tražiti zajednički činilac za obnavljanje niti dijaloga koji bi vodio do plodne strukturne reforme multilateralizma".

- Današnje opasnosti imaju drugačija imena od onih od 80 godina pre, ali oni nisu ništa manje strašna i trebalo bi da nas podstaknu da delujemo, odmah, zajedno - dodao je on.

Matarela je naglasio da međunarodna zajednica koja ne uspeva da zaštiti svoju decu, koja nije u stanju da dopremi humanitarnu pomoć čak ni deci, izgleda nehumano.

- Uznemireni smo štetom koju našoj planeti nanose virusi ili elementarne nepogode, ali moramo primetiti da najveća opasnost proizilazi iz jadnog ponašanja nekih vlada, paravojnih snaga i terorističkih grupa - istakao je on.

Govoreći o Evropskoj uniji, on je kazao da kako bi povećala broj svojih članica, Evropska unija će morati da se uhvati u koštac sa setom potrebne institucionalne reforme da bi bila sposobana da se bavi izazovima našeg vremena efikasno i brzo, nudeći primer zajednice koja kroz dijalog i pregovore, još više doprinosi cilju međunarodnog mira i saradnje.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading