KINA KRIJE POČETAK NOVE PANDEMIJE? Bolnice pune ZARAŽENE dece, SZO zahtevala objašnjenje!

Autor:

Svet

27.11.2023

10:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Obolela deca u Kini imaju neuobičajene simptome koji uključuju upalu pluća i visoku temperaturu, ali bez kašlja ili drugih simptoma koji se obično povezuju sa ovom bolešću.

KINA KRIJE POČETAK NOVE PANDEMIJE? Bolnice pune ZARAŽENE dece, SZO zahtevala objašnjenje!

Foto: Tanjug/AP

U Kini sve više dece oboleva od respiratornih problema, SZO je zahtevao objašnjenje, koje su i dobili. U Americi se pojavila misteriozna bolest koja ubija pse.

Zbog činjenica da su i prve vesti o koroni iz Kine bile nejasne i misteriozne, i da niko nije mogao da pretpostavi da će doći do pandemije, kao bomba u javnosti je odjeknula vest da se u Kini pojavio virus koji napada pluća i zbog kog je hospitalizovan veliki broj dece.

Istovremeno, u Americi misteriozna respiratorna bolest kosi pse, dok svetom haraju zoonoze, piše Blic.

Obolela deca u Kini imaju neuobičajene simptome koji uključuju upalu pluća i visoku temperaturu, ali bez kašlja ili drugih simptoma koji se obično povezuju sa ovom bolešću, gripom i drugim respiratornim bolestima, prenose svetski mediji.

Sada se svi pitaju da li Kina prikriva novu epidemiju, jer je ista država žestoko kritikovana još zbog prikrivanja epidemije ptičjeg gripa (SARS) 2002. i pandemije kovida krajem 2019. godine, navodi Srbija Danas.

SZO je tražila od zvaničnog Pekinga pojašnjenje o ovim novim slučajevima širenja zaraze među decom, a navodno im je odgovoreno da bi uzročnik obolevanja mogao da bude povezan sa "micoplasma pneumoniae", poznatom i kao "hodajuća pneumonija". Takođe je navedeno da je Kina ušla u prvu zimu bez kovid ograničenja zbog čega objašnjavaju tako nagli rast zaraženih.

Takođe, SAD i Velika Britanija su isto tako zabeležile skokove u bolestima poput respiratornih virusnih infekcija i gripa nakon ukidanja pravila o pandemiji. Svetska zdravstvena organizacija ipak je zatražila od Kine više informacija, jer to što sui m rekli, kako kažu, može biti bilo šta.

Na severu Kine prijavljeno je od oktobra i povećanje obolevanja sa simptomima sličnim gripu u poređenju sa istim periodom u protekle tri godine.

Istovremeno, stotine pasa u pet američkih država, Kolorado, Roud Ajlend, Oregon, Nju Hempšir i Masačusets oboleli su od nepoznate respiratorne bolesti koju stručnjaci pokušavaju da razumeju.

Vrlo malo se zna o bolesti, ali veterinari kažu da obično počinje kašljem koji može da traje nedeljama, a zatim napreduje do upale pluća i teškog respiratornog distres sindroma.

Čini se da bolest ne reaguje na antibiotike, a u akutnim slučajevima pneumonije, smrtni slučajevi se dešavaju za samo 24 do 36 sati, prema Veterinarskom medicinskom udruženju Oregona, koje je primilo više od 200 izveštaja o potencijalnim slučajevima.

Ne znamo šta ga uzrokuje i ne možemo sa sigurnošću da kažemo kako se prenosi - rekla je Lindzi Ganzer, veterinarka i vlasnica Veterinarskog referalnog centra Nort Springs u Koloradu za “Vašington post”.

Ne treba zaboraviti i na to da stručnjaci odavno upozoravaju na zoonoze. Reč je o zaraznim bolestima uzrokovanim bakterijama, virusima, gljivicama i parazitima, koje se prenose sa životinja na ljude.

Mogu se preneti direktnim fizičkim kontaktom, putem vazduha, vode ili preko posrednika kao što je insekt.

Određene bolesti koje se prenose sa životinja na ljude mogle bi da ubiju 12 puta više ljudi 2050. godine nego 2020. godine, smatraju naučnici.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading