AMERIČKA INDUSTRIJA ORUŽJA PROCVETALA ZBOG RATA U GAZI: Profit skače, cene akcija RASTU, hiljade ZASTRAŠUJUĆIH "pametnih bombi" Izrael kupio u SAD

Autor:

Svet

21.11.2023

11:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sjedinjene Američke Države (SAD) su jedna od najvećih svetskih sila koje se, pored ostalog, bave i proizvodnjom oružja. Osim što su poznate po svojoj vojnoj moći, SAD su takođe jedan od najvećih dobavljača oružja širom sveta. Nedavno aktuelni rat u Gazi ponovo je pokazao koliko je ovaj biznis profitabilan za američke kompanije za proizvodnju oružja.

AMERIČKA INDUSTRIJA ORUŽJA PROCVETALA ZBOG RATA U GAZI: Profit skače, cene akcija RASTU, hiljade ZASTRAŠUJUĆIH "pametnih bombi"  Izrael kupio u SAD

Foto: Tanjug/AP

Izrael već nedeljama napada palestinske položaje u pojasu Gaze, a većina njihovog naoružanja dolazi upravo iz SAD. Prema podacima Evropsko-mediteranske opservatorije za ljudska prava, od 7. oktobra Izrael je izveo više od 4.300 udara na pojas Gaze, koristeći preko 25.000 tona eksploziva. Većina ovih bombi pripada porodici MK-80, američke proizvodnje, koja se koristi od Vijetnamskog rata pa sve do danas.

Zanimljivo je da su ove bombe prvobitno bile dizajnirane kao bombe sa slobodnim padom, ali su kasnije modernizovane i pretvorene u "pametne bombe". Ove bombe dolaze u različitim kalibrima, a najveća težina im je 1.000 kg, sa cenom od 16.000 dolara po komadu za američku vojsku, a za saveznike je ta cena oko 25 hiljada dolara. Pored toga, SAD planiraju da isporuče Izraelu opremu vrednu 320 miliona dolara koja će pretvarati nenavođenu avionsku municiju u "pametne bombe".

Izraelska vojska takođe koristi i bombe GBU-28 američke proizvodnje, koje su teške 2.100 kilograma i čija je cena oko 300 hiljada dolara po komadu. Iako se ne zna tačan broj ovih bombi u Izraelovom posedu, jasno je da je ova zemlja veoma zavisna od američkih dobavljača oružja.

Republika

Foto: Tanjug-AP

 

 

Interesantno je da su akcije najvećih američkih kompanija za proizvodnju oružja naglo porasle usred ovog rata. Lokid Martin je zabeležio rast akcija od 0,85% na 8,93% u samo dva dana, dok su akcije "Nortrop Grumana" i "Dženeral Dinamiksa" porasle za čak 11,4% i 9,4%, što nije zabeleženo od marta 2020. godine.


Ovakav rast prihoda američkih kompanija za proizvodnju oružja direktno je povezan sa povećanom potražnjom za oružjem od strane Izraela. Više od 70% izraelskih nabavki za odbranu dolazi upravo iz SAD, što jasno pokazuje koliko su američke kompanije zavisne od ovog posla.

Izraelske kompanije za proizvodnju oružja takođe doživljavaju "zlatno doba" u ovom ratu. Njihov vojno-industrijski kompleks radi punom parom, proizvodeći na stotine mitraljeza dnevno koji se isporučuju Izraelskoj vojsci, rezervistima i civilima.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading