MAGIČNE PEČURKE I EKSTAZI ZA VOJNIKE: Ukrajince muči PTSP, psiholozi predlažu ŠOK TERAPIJU! OVO NIGDE NEMA!

Autor:

Svet

15.11.2023

14:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Rat u Ukrajini je doveo do preispitivanja psihoterapije, sa nekim stručnjacima koji predlažu upotrebu zabranjenih supstanci kao što su ekstazi ili različiti psihodelici za lečenje posttraumatskog stresnog poremećaja (PTSP).

MAGIČNE PEČURKE I EKSTAZI ZA VOJNIKE: Ukrajince muči PTSP, psiholozi predlažu ŠOK TERAPIJU! OVO NIGDE NEMA!

Foto: Tanjug/AP Photo/Alex Babenko

Supstance kao što su LSD, psilocibin (koji se dobija iz “magičnih pečuraka”) i DMT, koje se nalaze u biljkama, su zabranjene širom sveta konvencijom Ujedinjenih nacija iz 1971. godine. Međutim, od ruske invazije na Ukrajinu, broj zagovornika ovih supstanci za upotrebu u psihoterapiji se povećava.

Ukrajinski stručnjaci vrše politički pritisak na parlament kako bi se olakšala mogućnost lečenja ovim supstancama. Jelena Voznjicina, direktorka Centra za lečenje ratnih veterana, ističe da bi parlament trebalo da “odredi konkretne korake šta bi trebalo da se uradi kako bi terapija uz pomoć psihodelika bila dostupna u Ukrajini” .

Voznjicina je uverena u uspeh ovog pristupa, posebno sada, u vreme rata u Ukrajini. Ona tvrdi da bi “terapija potpomognuta psihodelikom” mogla da pomogne da se ubrza proces izlečenja. Ona naglašava da “ne leče psihodelici, već terapija” . Dakle, psihoterapija koja se odvija dok je pacijent pod uticajem leka kao što je psilocibin, koji se nalazi u psihotropnim pečurkama, ili MDMA (poznat kao ekstazi), ketamin ili druge supstance.

Takva terapija se mora sprovoditi u medicinskim centrima, traje do osam sati i zahteva kontrolu i nadzor profesionalnih psihoterapeuta. Pristalice i protivnici ovakvih tretmana se već duže vreme sukobljavaju. Pristalice imaju moćnog saveznika: organizacije ratnih veterana oružanih snaga SAD. Odeljenje za boračka pitanja vlade SAD takođe podržava upotrebu MDMA u lečenju PTSP-a. Stručnjaci očekuju da će takva terapija prvi put dobiti odobrenje već sledeće, 2024. godine.

Ova odluka bi mogla imati potencijalno dalekosežne posledice i za druge, ranije ilegalne supstance. Postavlja se pitanje: zašto bi jedno trebalo da bude odobreno, a drugo da ostane zabranjeno? Lekari širom sveta rade na brojnim studijama o upotrebi ovih ranije zabranjenih supstanci. Legalizacija MDMA u psihoterapiji je dobila zamah objavljivanjem “faze III studije” u američkom naučnom časopisu “Priroda” (Nature).

BONUS VIDEO: 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading