NOVI POŽAR NA HAVAJIMA! Uništen Nacionalni rezervat za divlje životinje Oahu Forest! U NJEMU BIO DOM 22 UGROŽENE VRSTE!

Autor:

Svet

13.11.2023

19:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U šumi su rasle mnoge retke biljke, među kojima se ističe paprat "uluhe" koja je često rasla u prašumama na Havajima.

NOVI POŽAR NA HAVAJIMA! Uništen Nacionalni rezervat za divlje životinje Oahu Forest! U NJEMU BIO DOM 22 UGROŽENE VRSTE!

Foto: Printscreen Twitter

Nakon razarajućih požara koje su pogodile Havaje u avgustu mesecu, ova američka ostrvska država ponovo se suočava sa prirodnim katastrofama.

Naime, u šumskom požaru u prašumi, uništeno je autohtono šumsko zemljište koje je bilo dom za dvadesetak vrlo osetljivih vrsta. Prema navodima Glasa Amerike, vatra je već progutala 6,5 kvadratnih kilometara od kada je prvi put primećena 30. oktobra.


U šumi su rasle mnoge retke biljke, među kojima se ističe paprat "uluhe" koja je često rasla u prašumama na Havajima. Takođe, tu je bilo i drveće "koa" koje se tradicionalno koristilo za pravljenje kanua, dasaka za surfovanje i ukulelea. Nažalost, sve ove biljne vrste su sada izgorele u požaru.

Požar je najviše opustošio Nacionalni rezervat za divlje životinje Oahu Forest, u kojem je živelo 22 vrste koje je američka vlada proglasila ugroženim. Među njima su ptice ivi i elepaio, puž koji živi na drveću i havajski sivi slepi miš.

Srećom, prema zvaničnim informacijama, u požaru nije bilo povređenih osoba, niti je izgorela neka kuća.


Ova nesreća je još jednom pokazala koliko je važno da se čuva prirodno stanište i da se brine o zaštiti ugroženih vrsta. Šumski požari su jedan od najvećih neprijatelja prirode i često uništavaju retke biljne i životinjske vrste koje su deo našeg ekosistema.

Bonus video

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading