"MEĐU MRTVIMA I TRI PREVREMENO ROĐENE BEBE": Palestinci tvrde da su najmanje 32 pacijenta umrla u bolnici u poslednjih nekoliko dana, oglasio se i šef SZO (FOTO)

Autor: Tanjug

Svet

13.11.2023

12:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

On je situaciju u palestinskoj bolnici opisao kao "strašnu i opasnu".

"MEĐU MRTVIMA I TRI PREVREMENO ROĐENE BEBE": Palestinci tvrde da su najmanje 32 pacijenta umrla u bolnici u poslednjih nekoliko dana, oglasio se i šef SZO (FOTO)

Foto: Tanjug/AP

Najmanje 32 pacijenta iz bolnice Al Šifa u Gazi, među kojima su i tri prevremeno rođene bebe, umrli su u protekla tri dana, izjavio je danas portparol palestinskog ministarstva zdravlja Ašraf Al Kidra.

Sve medicinske usluge u bolničkom kompleksu Al Šifa, najvećem u palestinskoj enklavi, obustavljene su u subotu nakon što je došlo do potpune nestašice goriva potrebnog za generatore električne energije, prenosi Rojters.

Ranije danas direktor bolnice Al-Šifa Mohamed Abu Salmi je rekao da prevremeno rođene bebe u toj bolnici lekari umotavaju u foliju i stavljaju u blizini tople vode, u očajničkom pokušaju da ih održe u životu.

Republika

Foto: Tanjug/Dr. Marawan Abu Saada via AP

Novorođene bebe u Gazi izvađene iz inkubatora i stavljene na jedan krevet

Abu Salmija je za televiziju Al Arabija rekao da su bebe izvađene iz inkubatora jer ne rade, nakon što su nestale zalihe kiseonika i goriva i da su umotane u folije da bi se zagrejale.

Osoblje bolnice Al-Šifa bori se da novorođenčad održi u životu nakon što su zalihe kiseonika nestale i nakon što su bebe iz inkubatora u neonatalnoj jedinici premeštene u drugi deo

Fotografije pokazuju nekoliko novorođenih beba koje su izvađene iz inkubatora i stavljene u jedan krevet.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je da bolnica Al-Šifa "više ne funkcioniše kao bolnica" i da se broj smrtnih slučajeva u bolnici "značajno povećao".

Šef SZO Tedros Adhanom Gebrejesus izjavio je da su "stalna pucnjava i bombardovanje" u oblasti oko bolnice "pogoršali ionako kritične okolnosti".

On je na mreži X napisao da je SZO uspela da stupi u kontakt sa zdravstvenim radnicima u bolnici Al-Šifa, a situaciju u toj bolnici je opisao kao "strašnu i opasnu".

Šef hirurgije u bolnici Al-Šifa, Marvan Abu Saada, izjavila je za Bi-Bi-Si da je treća prevremeno rođena beba umrla zbog nedostatka struje.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading