TRUDNICE KOJE SU UZIMALE OVAJ LEK RAĐALE BEBE SA UROĐENIM MANAMA! Jedno dete rođeno bez ruku i nogu - najzad reagovala i država!

Autor:

Svet

13.11.2023

10:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Talidomid je bio aktivni sastojak u sedativu koji je ranih 1960-ih bio široko distribuiran mnogim majkama širom sveta.

TRUDNICE KOJE SU UZIMALE OVAJ LEK RAĐALE BEBE SA UROĐENIM MANAMA! Jedno dete rođeno bez ruku i nogu - najzad reagovala i država!

Foto: Shutterstock

Australija će uputiti nacionalno izvinjenje svim građanima pogođenim "tragedijom talidomida", rekao je u ponedeljak premijer te zemlje Entoni Albanez, više od pola veka nakon što su rođena deca sa urođenim manama jer su njihove majke uzimale jutarnje tablete protiv mučnine.

Talidomid je bio aktivni sastojak u sedativu koji je ranih 1960-ih bio široko distribuiran mnogim majkama širom sveta. Kasnije je utvrđeno da uzrokuje malformacije udova, crta lica i unutrašnjih organa kod nerođene dece.

- Tragedija s talidomidom je mračno poglavlje u istoriji naše nacije i sveta. Preživeli, njihove porodice, prijatelji i staratelji su se godinama zalagali za ovo izvinjenje sa hrabrošću i uverenjem. Ovaj trenutak je dugo očekivano nacionalno priznanje za sve što su pretrpeli i za su se borili - rekao je Albanez.

Foto: Youtube printscreen

 

Skandal sa talidomidom pokrenuo je reviziju režima testiranja lekova širom sveta, ali je takođe podigao profil američke Uprave za hranu i lekove, koja je bila usamljena u svom upornom odbijanju da odobri lek, iako je bio distribuiran u SAD radi testiranja. Britanska vlada se izvinila žrtvama 2010. Procenjuje se da je talidomid, koji je razvila nemačka kompanija Gruenental, ubio 80.000 dece širom sveta pre rođenja, a još 20.000 je rođeno sa urođenim manama.

Australijanka, koja je rođena bez ruku i nogu nakon što je njena majka uzela talidomid, dobila je višemilionsku nagodbu 2012. od Diageo Plc, lokalnog distributera. Diageo je 2010. pristao da plati 50 miliona australijskih dolara (32 miliona dolara) za 45 žrtava u Australiji i Novom Zelandu. Albaneze će se izviniti u parlamentu 29. novembra. Australijska vlada je registrovala 146 preživelih od talidomida, iako je tačan broj pogođenih nepoznat.

- Iznoseći ovo izvinjenje, odaćemo priznanje svim onim bebama koje su umrle i njihovim ožalošćenim porodicama, kao i onima koji su preživeli, ali čiji su životi otežani dejstvom ove strašne droge - rekao je Albanese.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading